OFICIAL. Renovarea totală a clădirii fostului hotel DACIA începe primăvara viitoare. Ce destinație va avea (foto)

Anul viitor vor începe efectiv lucrările de renovare totală a Hotelului Dacia din centrul istoric al municipiului Satu Mare. Conform celor declarate pentru Sătmăreanul.net de Zamfir Danciu – directorul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Satu Mare -, se va păstra integral vechea destinație a clădirii care este considerată un adevărat simbol arhitectural al Sătmarului.

“Reprezentanții proprietarului Hotelului Dacia au avut de solicitat și obținut mai multe avize și autorizații pentru punerea în siguranță. Avem discuții aplicate în fiecare săptămână deja și, din câte am înțeles, este în fază finală proiectul complet de renovare a acestei clădiri de patrimoniu, proiect pe care așteptăm să-l depună și la instituția noastră. Imobilul va fi tot hotel, unul de patru stele, cu 66 de camere, care va păstra integral arhitectura sa exterioară și interioară originală. Se pun la punct ultimele detalii din proiect și lucrările vor începe efectiv în primăvara anului viitor”, a declarat directorul Direcției de Cultură Satu Mare, Zamfir Danciu.

Pe de altă parte, proprietarul Hotelului Dacia a fost  – și el – somat de Primăria Municipiului Satu Mare să efectueze lucrări de reabilitare/întreținere/reparații a acestui imobil, de la reabilitarea fațadei, tencuielilor sau tâmplăriei, până la lucrări de reabilitare completă.

Această informație a fost comunicată pentru Sătmăreanul.net de unul dintre consilierii primarului Gabor Kereskenyi în contextul incidentului în care fațada din zona acoperișului hotelului „Dana II” din Piața Libertății a cedat, săptămâna trecută,  în seara de 11 septembrie.

Reamintim că, după ce a fost lăsat în paragină ani la rând – motiv pentru care proprietarul anterior, Vasile Țânțaș, a și ajuns în închisoare – Hotelul Dacia a fost cumpărat de un investitor maghiar, apropiat al premierului Ungariei, Viktor Orban.

 Multimilionarul ungur Tamás Leisztinger a cumpărat această clădire după ce statul român a refuzat, de fiecare dată când a fost ofertat, să cumpere clădirea construită în stil secession la începutul secolului trecut.

Amplasat în centrul vechi al municipiului Satu Mare, hotelul Dacia atrage și acum privirile vizitatorilor prin fațada lucrată minuțios, cu figurine umane, decorațiuni florale, stucaturi și stema orașului. Clădirea a fost construită în 1902 pe locul vechii primării, după cinci ani de dezbateri. În anul 1897 a fost organizat un concurs de proiecte, câștigător fiind declarat cel al hotelului Dacia, întocmit de arhitecții Balint Zoltan și Frommer Lajos, elevi ai promotorului stilului seccesion, Lechner Odon, numit și Gaudi al Ungariei. Proiectul complexului hotelier, realizat în stil secession, a fost premiat în anul 1903 la Bienala de la Viena, fiind declarat cel mai frumos hotel din acea vreme.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.