JUSTIȚIE. Infarctul în cursul unui act sexual din timpul unei deplasări de serviciu este accident de muncă

Un tehnician aflat într-o deplasare de serviciu a murit în timpul unei partide de sex cu o femeie necunoscută. Iar instanța de judecată a decis, prin hotărâre definitivă, că decesul tehnicianului a survenit în timpul programului legal de muncă, deci firma la care lucra acesta este bună de plată. Angajatorul, firma de construcții TSO, a încercat în zadar să argumenteze că nu poate fi făcut răspunzător de moartea tehnicianului, deoarece incidentul a survenit în afara orelor de program și în altă cameră decât cea rezervată pentru el la hotel.

La o audiere care a avut loc la Meaux, la est de Paris, TSO a spus instanței Curții de Apel Paris că moartea a survenit în timp ce „angajatul își întrerupsese cu bună știință călătoria de serviciu pentru un interes personal independent de munca sa” și „era în timpul unei relații adultere cu o persoană total străină”. De aceea, cauza morții „nu poate fi atribuită muncii sale, ci actului sexual cu o persoană total străină”.

Totuși, după ce litigiul dintre TSO și serviciile sociale a fost înfățișat Curții de Apel din Paris, hotărârea a fost dată împotriva companiei, motivând că moartea a fost asimilată cu un accident de muncă. „Legea franceză (articolul L411-1 din codul securității sociale) stipulează că un accident de muncă este un accident care survine în timpul lucrului”, a spus un purtător de cuvânt al curții pentru Euronews, adăugând că munca se referă în acest context la timpul curent de lucru la locul de muncă obișnuit sau la timpul în care angajatul este într-o călătorie de serviciu pentru angajator.

„În acest caz special, angajatul era în deplasare în interesul serviciului, care include timpul de lucru alocat călătoriei (timpul de deplasare, timpul de muncă în timpul zilei, timpul de odihnă în timpul deplasării). Aceasta acoperă și perioada nopții în care este plecat de acasă. Pe durata întregii deplasări de serviciu, el rămâne sub autoritatea angajatorului până se demonstrează că s-a întrerupt pentru o activitate care nu poate fi considerată parte a vieții zilnice”.

În acest caz, judecătorul a subliniat că a face sex poate fi considerată „parte a vieții zilnice”. Curtea a mai decis și că, deși accidentul nu s-a petrecut în camera rezervată de TSO pentru angajat, aceasta nu-l pune în afara sferei de autoritate a TSO. În orice caz, curtea nu a avut informația dacă decedatul era sau nu căsătorit (potrivit Euronews).

sursa: hotnews.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.