Piloții au fost de vină – concluzia anchetei după explozia cauciucurilor cursei Satu Mare – București (foto)

În urmă cu două luni, cursa aviatică Satu Mare-București a fost la un pas de a se încheia tragic. La un avion ATR42 (înmatriculareYR-ATF) care, în ziua de 9 iulie 2019, efectua zborul RO638 Satu Mare – Bucureşti, s-a produs o explozie la anvelopele trenului de aterizare chiar când a atins pista aeroportului Henri Coandă,

Potrivit adevarul.ro Tarom a finalizat ancheta internă de siguranţă în urma incidentului în care a fost implicat acest avion. Practic, sunt considerați vinovaţi piloţii – deşi aceste aeronave au 20 de ani de exploatare.

Reamintim cititorilor că, atunci, toate cele patru anvelope ale unui ATR42 s-au făcut praf, iar jantele aferente acestora au fost distruse.    Cei 22 de pasageri din avion au fost debarcaţi şi, temporar, au fost izolaţi pe pistă. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.
Din ancheta internă a Tarom rezultă că, după ce a atins pista, avionul a trecut prin vibraţii foarte puternice, iar în final cele patru anvelope au cedat pe rând.    Conform raportului de anchetă, în urma discuţiilor cu echipajul şi după realizarea unei expertize tehnice, s-a ajuns la concluzia că fenomenul s-ar fi produs din cauza faptului că aeronava avea frâna de parcare trasă. Practic, roţile erau blocate şi, ca urmare, în urma frecării cu betonul pistei, acestea au cedat. “Cauza directă cea mai probabilă a producerii evenimentului <> o reprezintă aterizarea cu frâna de parcare în poziţia <> sau<>. În susţinerea concluziei enunţate vin şi dovezile că echipamentele de protecţia la contact în timpul rulajului de după aterizare (…) nu au intrat în funcţiune. Defectarea tuturor sistemelor în acelaşi timp este puţin probabilă”, se arată în documentul Tarom.    În plus, raportul mai arată că există o „cutumă de a utiliza la croazieră maneta frânei de parcare ca punct de sprijin pentru a facilita completarea documentelor operaţionale sau de a sprijini tava de mâncare”, se mai concluzionează în documentul Tarom.

Pe de altă parte, starea tehnică a avioanelor ATR  din dotarea Tarom nu este una de invidiat iar în iunie ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc a anunţat chiar înainte de acest incident că responsabilii Tarom au fost mandataţi de acţionarul majoritar să achiziţioneze un număr de nouă aeronave noi de tipul ATR, care vor înlocui cele 9 avioane ATR vechi ale companiei. “Practic vom înlocui avioane care au o vechime de 20-22 de ani cu avioane noi”, afirmă ministrul Transporturilor.

sursa: adevărul.ro

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.