“Pietonizarea” centrului vechi al Sătmarului ar spori sau nu haosul din circulație? Primăria ține “la secret” studiul de trafic

Proiectul interzicerii circulației mașinilor în centrul vechi al municipiului Satu Mare (mai ales, integral, în zona Piața Libertății) face pași spre realizare concretă. Practic, cel mai mare sens giratoriu din Satu Mare va fi desființat, fluxul de autoturisme – care și-n prezent circulă înghesuite și încercând să pună în acord reglementările Codului Rutier cu brambureala unor șoferi, cu îngustimea majorității străzilor adiacente centrului vechi și cu o crasă lipsă de locuri de parcare – urmând să fie redirijat. Până în prezent, potrivit PresaSM, Primăria Satu Mare a avansat cu licitația în acest sens, două firme depunându-și deja ofertele în acest sens. Data limită de depunere a fost 29 august 2019, urmând să fie deschise și analizate.

Valoarea lucrărilor este de 14.082.513 lei, iar firmele care și-au depus ofertele sunt:

1. Asocierea S.C. TARR CONST SRL (lider de asociere) – SC ARHABITAT 2015 SRL

2. SC RO-VERDE LANDSCAPING SRL – SCDA INFRASTRUCTURA SRL – SC GRAFIC TENDS SRL

Colegii de la PresaSm.ro au făcut un sondaj online (relevant și extrem de binevenit) în care i-au rugat pe sătmăreni să răspundă dacă sunt sau de acord cu “pietonizarea” centrului vechi. Conform sursei citate, 59 la sută dintre respondenți sunt de acord cu acest proiect foarte aproape – din motive-beton! – de sufletul primarului Kereskenyi Gabor, iar 41 la sută dintre sătmărenii care au răspuns la sondaj nu vor ca această idee să prindă contur. Lăsăm acum de-o parte faptul că, dacă Instituția Primarului din Satu Mare ar fi vrut într-adevăr să pară că procedează foarte corect, sondajul respectiv ar fi fost gândit și organizat cumva (online, prin poștă – ca atunci când s-au trimis sătmărenilor scrisori de dragoste impozitante semnate de Kereskenyi Gabor, de exemplu – sau prin curier galactic) chiar de Primăria Satu Mare. Dar n-a fost așa.

Cert este că există și opoziții hotărâte în ceea ce privește acest proiect. Una dintre aceste opoziții, argumentată și – în lipsa publicării unui studiu de trafic convingător – de bun-simț, a fost exprimată și de Adelin Cristian Ghiarfaș, fost candidat la funcția de primar al municipiului.

Redăm în continuare poziția pe care Adelin Cristian Ghiarfaș și-a făcut-o publică pe contul său de Facebook:

“Dragi sătmăreni…

Asist in ultima vreme la sondaje în care majoritatea sătmărenilor au votat pentru închiderea circulației în Piața Libertății din Satu Mare…
Oare ați votat în cunoștință de cauză sau sub impulsul machetelor frumos prezentate în mediul on line?
Ați luat în calcul îngreunarea circulației și blocajul rutier care va fi generat de această măsură???
Îmi permit să vă expun aici punctul meu de vedere. Satu Mare are în partea centrală a orașului trei artere care preiau traficul și anume: B-dul Traian continuare B-dul I C Brătianu, B-dul Transilvania și str. Mihai Viteazul. Dacă traficul va fi restricționat pe I.C. Brătianu fără acces în Piața Libertății, străzile adiacente, mici și înghesuite vor fi sufocate!!!
Aș întreba Primăria Satu Mare dacă în fundamentarea acestei decizii există un studiu de trafic, dacă exista un PUZ aprobat și de ce confundă parcările cu traficul rutier???
Iar ca si argumente aduse în discutie, cele 300 de locuri de parcare (sunt curios când vor fi gata) cum vor descongestiona traficul care este cu totul altă poveste…
De ce are nevoie orașul de așa ceva? Satu Mare dispune de un centru pietonal, trotuarele din Piata Libertății sunt mari și late, permit amplasarea de terase și alte activități iar traficul pietonal se desfășoară în condiții normale. Oare nu era mai importantă renovarea clădirilor monument istoric din acest centru vechi???
Eu aș fi curios să văd, înainte de a vota, acel studiu de trafic, oare există??? 😉 “

Un Comentariu la "“Pietonizarea” centrului vechi al Sătmarului ar spori sau nu haosul din circulație? Primăria ține “la secret” studiul de trafic"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.