Guvernul României a creat posibilitatea de a se vota în număr cât mai mare și din străinătate în cadrul alegerilor prezidențiale din noiembrie 2019 – dar, în mod curios, românii din afara țării nu se prea înghesuie să se înscrie. La ultimele runde de alegeri, în noiembrie 2016 și în luna mai 2019, au izbucnit scandaluri serioase din cauza faptului că zecii de mii de români din străinătate (îndeosebi din Uniunea Europeană) nu au putut să-și exercite dreptul la vot din cauza – se spunea de fiecare dată – a unui număr prea mic de secții de votare care, și ele, erau prost organizate pentru procesul electoral.
Începând din acest an, alegătorii care doresc să voteze în străinătate, la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2019, se pot înregistra ca alegători în străinătate, prin intermediul unui formular on-line, până cel mai târziu la data de 11 Septembrie 2019, ora 23:59:59.
Până la ora publicării acestui articol, pe pagina de internet a Autorității Electorale Permanente se înregistraseră, în total, doar 56.926 de români care și-au exprimat astfel intenția de a vota în noiembrie 2019 – 27.768 de cetățeni români și-au înregistrat cererile pentru a-și exprima opțiunea la o secție de votare din străinătate, alți 29.158 cetățeni români înscriindu-se pentru votul prin corespondență.
Potrivit AEP, românii din Marea Britanie sunt pe primul loc, numeric vorbind, pentru ambele categorii de cetățeni români din străinătate care au completat formularele pentru a putea vota în afara țării – 13.241 de persoane, în total.
Reamintim că orice cetățean român aflat în străinătate se poate înscrie pe site-ul AEP intitulat votstrainatate.ro pentru a-și putea exprima opțiunea de vot fie la o secție de votare, fie prin corespondență.
ATENȚIE !!! Prin completarea acestor chestionare on-line, cetățeanul român își exprimă dorința să voteze – la o secție de votare din străinătate sau prin corespondență – la alegerile pentru Președintele României din 10 și 24 noiembrie 2019, urmând să fie RADIAT pentru acest scrutin din lista electorală permanentă din România și înscris în lista electorală permanentă pentru modul de votare pe care l-a ales.