Un nou focar de pestă porcină în județ provoacă măsuri de urgență ale autorităților. Lista localităților afectate

Azi, 9 septembrie 2019, de la ora 13, în sala mică de şedinţe a Palatului Administrativ s-a desfăşurat şedinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB), aceasta fiind convocată de urgență de către prefectul Darius Filip ca urmare a apariţiei unui nou focar de pestă porcină africană.

Membrii CLCB au aprobat “Planul de măsuri pentru controlul bolii Pesta porcină africană în exploataţia unui proprietar din localitatea Valea Seacă, comuna Tarna Mare”. S-a stabilit astfel o zonă de protecţie în jurul focarului din localitatea Valea Seacă pe o rază de 3 km, în această zonă fiind incluse localităţile Valea Seacă, Tarna Mare şi parţial Bocicău şi Comlăuşa. De asemenea, s-a stabilit o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km, fiind incluse localităţile Halmeu Vii, Tămăşeni, Turţ-Băi, Văgaş, Şirlău şi Batarci precum şi parţial Bocicău, Comlăuşa, Turţ şi Tarna Mare. În cadrul şedinţei a fost actualizat şi “Planul de măsuri pentru controlul bolii Pesta porcină africană la mistreţi în judeţul Satu Mare”. Prefectul ţine legătura în permanenţă cu şefii instituţiilor cu atribuţii în domeniu pentru a controla, în limitele posibile, răspândirea acestei boli în rândul porcinelor din gospodăriile şi exploataţiile aflate pe raza judeţului Satu Mare.

Fix în urmă cu o lună, în data de 9 august 2019,  Direcția Sanitară Veterinară Satu Mare comunica următoarele: “Rămân active focarele de Pestă Porcină Africană din exploatațiile non profesionale din localitățile : Bercu Nou – 2, Porumbești – 9, Mesteacăn – 3, Sărăuad – 6, Tășnad – 2, Santău  – 1. 

Dintre cei 248 de porci domestici afectați de boală, 19 capete au murit iar 229 au fost uciși în focar.

Din cei 151 de mistreți găsiți morți –  un număr de 116 capete au fost pozitivi, iar  din cei 1418  mistreți împușcați,  un număr de 37 de mistreți au fost pozitivi în fondurile de vânătoare de pe raza județului.”

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.