FOTO-VIDEO. Primarul Kereskenyi s-a lăudat în fața comisarului european pentru Educație cu școlile din Satu Mare

Aflat la final de mandat (care expiră în data de 1 noiembrie 2019), Navracsics Tibor – comisar european pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport – a făcut o scurtă vizită informativă la Satu Mare la invitația președintelui Consiliului Județean, Pataki Csaba, și a primarului municipiului, Kereskenyi Gabor.

Vizita lui Navracsics Tibor reprezintă o premieră, deoarece, până în prezent, Satu Mare nu a mai fost vizitat de un alt comisar european, altul decât cel al României.

“Vizita înaltului oficial european coincide cu începutul anului școlar în România. Domnia sa și-a manifestat interesul pentru învățământul din județul Satu Mare, dorind să includă în strategia Uniunii Europene exemplul de bună practică implemetat de județul Satu Mare în ceea ce privește învățământul dual”, a afirmat președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba.

În alocuțiunea introductivă rostită la conferința de presă, comisarul european Navracsics Tibor a scos în evidență faptul că modelul educațional multicultural din județul și municipiul Satu Mare exprimă, în general, chiar conceptul european în materie.

„Constat cu bucurie că atât județul cât și municipalitatea au un mediu prielnic pentru toate formele de învățământ și cultură, indiferent de etnie, și chiar pot fi considerate modele privind strategiile Uniunii Europene. Parteneriatul județului Satu Mare cu județul înfrățit din Germania, în ceea ce privește învățământul dual, este un exemplu bun de urmat și de alte județe din România. Vizita mea în județul Satu  Mare, în această zi specială, este ca și o recunoaștere a rezultatelor obținute de județul Satu Mare în plan educațional”, a declarat, la Satu Mare, Tibor Navracsics.

A subliniat, totuși, că ar trebui pus un accent mai mare – în întregul sistem educaționbal din România – pe învățământul dual, adică pe o mai bună corelare între ceea ce se învață în școli și posibilitatea de a se pune efectiv în practică lucrurile învățate. Pentru că, în opinia comisarului european, în România se insistă mult prea mult pe teorie, aspectele educaționale practice fiind lăsate în plan secundar. În acest punct, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, a afirmat că în județul Satu Mare a început deja să se pună un accent mai serios pe învățământul dual, dând în acest sens exemplul creșterii numărului de licee tehnologice.

Primarul de Satu Mare, Kereskenyi Gabor, a afirmat că toate unitățile școlare din municipiu sunt bine pregătite pentru derularea noului an școlar.

“Anul școlar a început în condiții optime în toate unitățile de învățământ din municipiul Satu Mare. Profitând de prezența domnului comisar european i-am prezentat rețeaua școlară europeană, sistemul educațional sătmărean, proiectele europene, solicitând totodată informații ca să vedem cum putem debirocratiza aceste proceduri“, a declarat primarul Kereskényi Gábor.

La această întâlnire au mai fost prezenți, evident, parlamentarii UDMR de Satu Mare – senatorul Turos Lorand și deputatul Magyar Lorand Balint.

Venirea comisarului Tibor Navracsics la Satu Mare a prilejuit și o întrevedere între acesta și reprezentanții unităților de învățământ din județul Satu Mare, cărora le-au fost prezentate strategiile Uniunii Europene în ceea ce privește domeniul educațional. Directorii unităților de învățământ și-au prezentat problemele și au venit cu propuneri concrete de îmbunătățire a  sistemului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.