FOTO/VIDEO. Peștele îi unește pe oameni – concluzia VETIȘ FISH FEST. Cine a câștigat concursul dintre România și Ungaria?

Primul festival culinar cu specific exclusiv pescăresc din județul Satu Mare– VETIȘ FISH FEST – s-a desfășurat în data de 7 septembrie și s-a dovedit a fi realmente un succes. Principalul scop al acestui eveniment a fost stimularea consumului de carne de pește din această parte a României și acesta a fost atins pe deplin.

Afluența de public a fost, per total, chiar peste așteptările și speranțele inițiale ale organizatorilor, sutele de kilograme de sortimente de preparate din pește pregătite pentru acest eveniment epuizându-se în ritm alert. Marea majoritate a bunătăților au fost oferite atât de expozanți locali, de acvacultorii sătmăreni de la Intercomexim, Piscicola, Aquator Halasz, cât și de pasionatul grup al ucrainienilor din Letea (Delta Dunării) și chiar de  participanți la competițiile culinare organizate în timpul festivalului.

La VETIȘ FISH FEST au făcut deliciul tuturor participanților game foarte variate de mâncăruri pe bază de pește: ciorbe de pește, tocăniță de somn cu lăști cu brânză, chiftele de avat, șalău și crap, cârnați de crap, zacuscă de pește (cu fasole sau cu vinete sau cu ciuperci), mici de pește, crap la grătar… și lista ar putea continua mult și bine.

În cadrul festivalului gastronomico-pescăresc de la Vetiș de sâmbătă, 7 septembrie, au avut loc patru concursuri speciale – trei concursuri culinare și un concurs de pescuit pe Someș.

Concursurile gastronomice au avut parte de un juriu select și extrem de exigent. Președintele juriului a fost Marian Cuzdrioreanu – cunoscut în România pentru emisiunile sale culinare realizate sub pseudonimul Don Mariano -, consilier al Asociației Naționale a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism, președinte al influentei organizații RO-FISH a producătorilor, procesatorilor și comercianților de pește din România.

Un alt membru al juriului a fost Gheorghe Văcaru, director al Autorității de Management al Programului Operațional de Pescuit și Afaceri Maritime din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Cel de-al treilea membru în juriul culinar de la VETIȘ FISH FEST a fost sătmăreanul Mircea Dobra, președinte al Asociației Grupului de Acțiune Locală pentru Pescuit (FLAG) Satu Mare, acvacultor cu experiență și expert bucătar, proprietar al cunoscutului restaurant „Tei” din municipiul Satu Mare.

 

Competiția gastronomică a unor primării din județ

Cronologic vorbind, prima întrecere jurizată la festivalul culinar pescăresc VETIȘ FISH FEST a fost aceea a mai multor primării din județul Satu Mare. După luarea în considerare a mai multor criterii specifice (în afara gustului, au mai contat tehnica gătirii, ținuta bucătarilor, aspectul estetic, igiena etc), acest concurs s-a încheiat cu următorul clasament:

  • locul I: Primăria Turulung ( cu o tocăniță de somn combinată cu lăști cu brânză)
  • locul II: Primăria Odoreu
  • locul III: Primăria Vetiș

 

Concursul de ciorbă de pește între România și Ungaria

Unul dintre cele mai așteptate întreceri culinare a fost aceea între echipele României și Ungariei. Echipa României a fost alcătuită din reprezentanți ai Grupurilor de Acțiune Locală pentru Pescuit (FLAG) din sudul României, Ungaria fiind reprezentată de un grup inimos de bucătari  experimentați din Csenger.

Echipa care a reprezentat România:

Echipa Ungariei:

Acest concurs a necesitat o deliberare mai consistentă a juriului, finalul fiind unul suprinzător: au fost declarate câștigătoare ambele echipe, cea din România și aceea din Ungaria, în ceea ce privește calitatea deosebită a ciorbei de pește pregătite de cele două echipe! Președintele juriului, Marian Cuzdrioreanu, s-a declarat extrem de încântat de savorile ciorbelor pregătite în această întrecere, menționând că efectiv nu s-ar fi putut lua o altă decizie, în acel moment. „Cel mai important lucru, însă, inclusiv în acest concurs dintre România și Ungaria, este faptul că s-a demonstrat încă o dată că peștele unește oamenii!”, a concluzionat Don Mariano. Realitatea acestei concluzii a fost, dealtfel, demonstrată și de festivitatea de premiere – aplauzele puternice ale publicului prezent au răsplătit cu aceeași generozitate ambele echipe.

 

Întrecerea bucătarilor-șefi sătmăreni, foarte palpitantă

Există o expresie populară care susține că bărbații sunt cei mai buni în materie de gătit. Doar că, în concursul culinar pescăresc al bucătarilor-șefi din satu Mare, această expresie a fost contrazisă hotărât de rezultatul final – a câștigat o femeie. Oricum, competiția – de fapt un live cookimg show – s-a desfășurat la vedere de la început până la sfârșit, numeroși curioși din public asistând fascinați la spectacolul oferit de profesioniștii sătmăreni.

După ore întregi de preparare, sortimentele oferite jurizării au determinat stabilirea următorului clasament:

– locul I: Edita Ghilea (cu un crap umplut – pregătit prin adaptarea unei rețete tradiționale din Delta Dunării – și tăiței de orez cu sos bechamel, file de păstrăv cu pesto de arahide)

– locul II: Dragoș Lungu Ștefan (crap cu varză călită și mămăliguță, respectiv pește cu avocado)

– locul III: Mircea Marcu (supă cremă de pește, plachie de crap și icre)

 

La pescuitul pe Someș a câștigat… Negreștiul!

Concursul de pescuit pe Someș, care s-a desfășurat aproape toată ziua, s-a încheiat cu următorul podium:

  • Locul I: Cezar Stancu (din Negrești Oaș)
  • Locul II: Mihai Ardelean (din Negrești Oaș)

 

Publicul de la VETIȘ FISH FEST, câștigătorul categoric

Sutele de oameni care au ales, de-a lungul zilei de sâmbătă, 7 septembrie, să participe la primul festival culinar pescăresc din județul Satu Mare au fost cei mai câștigați din toate punctele de vedere. Au degustat pe-ndelete din numeroasele preparate din pește, și-au văzut copiii jucându-se în voie în spațiul destinat evenimentului (și neconvențional amenajat), au ascultat muzică bună și au putut să se bucure de o zi de weekend în care s-au relaxat în compania celor dragi. Adică s-au convins pe deplin că, vorba lui Don Mariano, „peștele chiar îi unește pe oameni, oricând și oriunde!”

Ciorbă de pește pregătită de locuitori din Delta Dunării veniți anume la VETIȘ FISH FEST, festivalul culinar pescăresc la care sătmărenii au participat într-un număr neașteptat de mare – a fost poftă mare la pește!!

Gepostet von Sătmăreanul am Samstag, 7. September 2019

Organizatorii mulțumesc în special:

–           Voluntarilor Vetiș Fish Fest

–           CM Creation de Mode pentru amenajarea spațiului evenimentului

–           Mass-media pentru mediatizarea evenimentului

–           Muzeului Județean Satu Mare pentru modul neconvențional de expunere a patrimoniului

–           Membrilor GAL Zona Sătmarului și GAL Sud-Vest Satu Mare

–           Acvacultorilor sătmăreni (Intercomexim SRL, Piscicola SA, Aquator Halasz SRL, Boghiș la stuf SRL)

–           Primarilor comunelor Odoreu, Botiz, Livada, Turulung, Tiream, Căuaș, Săuca, Moftin

–           AJVPS Satu Mare

–           D-nei director Hudacsko Gyongy de la Școala Gimnazială Vetiș

–           Copiilor din comuna Vetiș

–           Agricultorilor din Vetiș

–           Societății SAMPAX

–           Societății Varga Garden Fruct SRL – Brutăria Hajdu

–           Locuitorilor comunei Vetiș

Proiectul este finanțat cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime. Titlul proiectului: Dezvoltare durabilă prin valorificarea resurselor locale în comuna Vetiș. Beneficiar: primăria comunei Vetiș.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.