Șahul ca mod de creare a stimei de sine pentru copii nevoiași. Tabără pentru dezvoltarea abilităților de viață (galerie foto)

În perioada 31 august – 1 septembrie 2019 a avut loc la Chișcău, în județul Bihor, concursul internațional de șah care a marcat finalul taberei de șah începute în data de 25 august, la care au participat un număr total de 50 de copii, dintre care 25 din Satu Mare și 25 din Nyiregyhaza (Ungaria). Acest eveniment a avut loc în cadrul proiectului “CHESS START RO-HU – Dezvoltarea în comun a unui instrument transfrontalier de incluziune socială bazat pe șah”, cod ROHU-277, realizat de Asociația CREST în parteneriat cu Asociația STEA și Clubul Sportiv DAVID din Ungaria. Participanții au fost selectați dintre copiii care pe parcursul acestui an participă la programul de dezvoltare a abilităților prin șah construit și implementat în cadrul parteneriatului transfrontalier realizat între cele trei organizații non-guvernamentale. Este vorba de copii din diferite medii sociale, a parte semnificativă provenind din grupuri vulnerabile, iar alții fiind șahiști la cluburile sportive din România și Ungaria.

Evenimentul a reușit prin excelență să-și atingă scopul, și anume acela de a oferi participanților oportunități aprofundate de continuare a dezvoltării abilităților de viață prin interacțiuni susținute între copiii din România și Ungaria cu pasiuni și interese comune pornind de la jocul de șah. Programul taberei a fost unul foarte variat. În primul rând, profitând de prezența unor talentați antrenori de șah din România și Ungaria, copiii, împărțiți pe trei grupe diferite de nivel, au avut ocazia să participe la antrenamente intense realizate cu frecvență medie de două ori pe zi.

Rezolvarea de exerciții de șah și partidele obișnuite au fost completate cu activități inedite de șah. Cea mai apreciată de către copii a fost aceea în care, ei înșiși, au luat locul pieselor de șah, într-o întrecere în aer liber pe o tablă desenată în mărime naturală pe pământ. Fiecare copil a avut sarcina să-și ilustreze piesa pe care o reprezintă și să efectueze mișcările specifice în funcție de modul de avansare a partidei.

În fiecare zi, activitățile de șah au fost combinate cu ateliere de dezvoltare a abilităților de viață. Cel mai adesea copiii au fost puși în situația de a lucra în grupuri mixte, formate din copii români și maghiari, din medii sociale defavorizate, împreună cu ceilalți. Principalele teme abordate prin jocuri au fost cele de dezvoltare a abilităților de comunicare, relaționare, muncă în echipă, atenție, logică, memorie, coordonare, gestionarea eficientă a emoțiilor, asumarea de sarcini, responsabilitate, managementul resurselor personale, siguranță și abilități pentru o viață sănătoasă. Toți participanții au interacționat excelent, reușind să treacă fără probleme de orice fel de bariere, inclusiv cea de limbă. Fiecare copil a fost ajutat să-și pună în valoare punctele forte, activitățile contribuind cu succes la creșterea stimei de sine a celor mici.

Tabăra a fost presărată și de multe momente petrecute în natură, profitând de frumusețile zonei.  Și bineînțeles, din program nu au lipsit nici excursiile la obiectivele turistice din zonă. Prima a fost organizată la Peștera Urșilor din Chișcău, cea mai bine amenajată peșteră din Parcul Natural Apuseni, care a deschis copiilor poarta de acces spre inima muntelui. Copiii au avut ocazia să exploreze o lume nouă fiind fascinați de această adevărată capodoperă a naturii.

Cea de a doua excursie a fost organizată la stațiunea Stâna de Vale, situată în masivul Vlădeasa la o înălțime de 1100 m. Aici copiii au fost primiți într-un parc de aventură unde au avut ocazia de a încerca mai multe tipuri de trasee în copaci.

Ultimele două zile au fost dedicate concursului de șah pentru care copiii s-au pregătit intens toată săptămâna. Având în vedere diferența mare de nivel între copiii șahiști de performanță și copiii care au început să joace șah abia de anul acesta în cadrul programului de dezvoltare a abilităților de viață prin șah pus în practică de către Asociația Stea și Clubul Sportiv David, în spirit de fair play, participanții au decis ca la concurs să se înscrie doar cei din urmă. Astfel, copii cu experiență au primit un alt tip de sarcină, și anume aceea de a sprijini arbitrajul concursului, având rolul de a veghea asupra respectării tuturor regulilor competiției.

Concursul a fost unul deosebit, dând ocazia copiilor care au început să joace șah abia din acest an, atât în România, cât și în Ungaria de a trece prin experiența unui adevărat turneu de șah, fiind foarte motivați să obțină cât mai bune rezultate. Astfel, copiii sătmăreni s-au întors acasă cu nu mai puțin de 10 premii dintre care 2 pentru locul I, 2 pentru locul II și 6 pentru locul III.

Festivitatea de premiere a fost un prilej de mare bucurie pentru toți copiii, fiind presărată cu momente emoționante. Acestea au contribuit cu siguranță la creșterea stimei de sine a acestor copii minunați, care în ciuda dificultăților cu care se confruntă majoritatea dintre ei, în mediile defavorizate în care trăiesc, au înțeles, că și ei sunt oameni valoroși, cu mult potențial, capabili să câștige și să realizeze ceea ce își doresc cu forțe proprii, prin muncă și implicare.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.