PROIECT LIBERAL. Sâmbăta ar deveni zi lucrătoare. Vezi motivele inițiativei

Liberalii vor să facă sâmbăta zi lucrătoare. Un proiect de lege elaborat de deputații liberali Florica Cherecheș și Dan Vîlceanu ar putea institui munca în ziua de sâmbătă iar repausul săptămânal, care este în week-end, ar putea fi mutat în altă parte a săptămâni în cazul în care acesta ar prejudicia interesului public sau desfășurarea normală a activității.

”Cu acordul salariatului, munca prestată cu caracter ocazional, într-o zi de repaus săptămânal, se poate compensa doar financiar, dar durata ei nu poate depăși 8 ore, astfel încât repausul săptămânal să fie minim de 24 de ore”, se spune în proiectul celor doi deputați.

În expunerea de motive se spune că acte act normativ vine să clarifice problema regimului juridic al muncii prestate cu caracter ocazional în zilele de repaus săptămânal, cu acordul salariaților, ca urmare a interpretării și aplicării dispozițiilor art. 137 din Codul Muncii și art. 120 care face referire la munca suplimentară. ”Regimul juridic al muncii prestate în zilele de repaus săptămânal, pe de altă parte. Din acest motiv și practica este contradictorie, atât la nivelul inspectoratelor de muncă, cât și al instanțelor judecătorești, existând o varietate de interpretări”, se spune în expunerea de motive.

Conform Codului Muncii, orice muncă efectuată cu depășirea celor două limite, respectiv de 8 ore pe zi și de 40 de ore pe săptămână, excede duratei normale a timpului de muncă săptămânal, încadrându-se în sfera noțiunii de muncă suplimentară, astfel cum aceasta este difinită de articolul 120 din Codul Muncii. Argumentul unor inspectori de muncă, în sensul că munca suplimentară nu poate fi efectuată decât în cadrul celor 5 zile de activitate, neputând fi desfășurată și pe durata repausului săptămânal, nu își găsește sprijin în niciun text din Codul Muncii. Din contră, spun cei doi deputați liberali, Codul Muncii, prin care se stabilește durata maximă săptămânală a timpului de muncă, are în vedere și orele suplimentare: ”durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăști 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare”.

2 Comentarii la "PROIECT LIBERAL. Sâmbăta ar deveni zi lucrătoare. Vezi motivele inițiativei"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.