Un sătmărean solicită parlamentarilor din nord-vest o importantă modificare a Codului Rutier (foto)

Un sătmărean a avut, săptămâna trecută, inițiativa de a se adresa mai multor deputați – inclusiv sătmăreni – cărora le-a solicitat să inițieze o importantă modificare a Codului Rutier (adică OUG 195/2002). Asemenea multor modificări legislative apărute de-a lungul anilor de parlamentarism românesc, propunerea sătmăreanului Attila Kovacs a pornit de la o situație concretă de viață pe care a experimentat-o, cam neplăcut, pe propria piele. Și s-a gândit că asemenea situații ar putea fi întâlnite și trăite de oricare șofer din România – prin urmare, o modificare punctuală a Codului Rutier ar fi necesară și benefică.
Linia continuă, păcătoasă în unele situații
Prezentăm în continuare textul pe care sătmăreanul Attila Kovacs l-a trimis mai multor deputați (din toate partidele parlamentare), text prin care își argumentează solicitarea de a se iniția o modificare la Codul Rutier. Printre deputații cărora le-a trimis e-mail-ul de mai jos se numără și parlamentarii sătmăreni Ioana Bran (PSD) și Lorand Magyar (UDMR).
După ce, în partea introductivă, Attila Kovacs și-a prezentat toate datele personale de identificare, el a intrat direct în subiect:
“Prin prezentul inscris relatez următoarele sincope ale OUG 195 /2002.
 Aceasta lege , în prezent , nu îți permite să depașești nici măcar un obstacol ( poate fi un animal mort pe drum, o mașină stricata – și ar fi multiple alte exemple ) în zona unde este linie continuă sau indicator care interzice depășirea.
În România găsim pe drum buldoexcavatoare , tractoare și încă ceva văzut zilnic mai ales în interiorul localităților : mașini de salubrizare. După lege, nu ai voie să depășești nimic pe linie continuă. În practică, 100 % dintre șoferi depășesc aceste utilaje – dar întodeauna se află un Garcea cu “legea “.
Menționez că poate sunt puțin subiectiv deoarece un Garcea de la Târgu Lăpuș s-a aflat să-mi ia permisul de conducere pentru că, în timp ce depășeam un buldoexcavator , în spatele căruia se deplasa și un echipaj de poliție, am călcat la limită linia continuă. Bineînțeles că am depus contestație, dar pot întâlni un judecător care să judece în litera legii și nu în spiritul ei, la fel cum a făcut acest milițian de Târgu Lăpuș.
După această pățanie , de câte ori am întâlnit, de exemplu, mașina de salubrizare, am sunat la Serviciile Rutiere din județele respective. Unii au zis că dacă am vizibilitate să depășesc pentru că  niciun polițist întreg la minte nu îmi va lua permisul, iar alții că legea e clară: nu ai voie în niciun caz.
Vă asigur că dacă, de exemplu, pe ruta Oradea-Cluj toți șoferii ar respecta strict legea într-o zi în care se strânge gunoiul , coloana de mașini s-ar vedea din satelit !
 Când am dat eu examen pentru permis chiar era permisă depășirea utilajelor agricole, a vehiculelor  lente sau oprite dar se pare că acest OUG se schimbă extrem de des.
Dacă tot se schimbă des, pentru motivele enumerate mai sus și pentru că polițiștii nu știu întotdeauna aplica legea în spirtul ei, vă rog :
– INIȚIAȚI SCHIMBAREA LEGII LA CARE MĂ REFER ASTFEL ÎNCÂT LA ARTICOLUL DESPRE  DEPĂȘIRE SĂ FIE PERMISĂ DEPĂȘIREA VEHICULELOR LENTE – DE FELUL UTILAJELOR AGRICOLE SAU AL MAȘINILOR DE SALUBRIZARE – CU MENȚIUNEA CĂ, ÎN CAZ DE VREUN EVENIMENT, CEL CARE A EFECTUAT DEPĂȘIREA ESTE DIRECT RĂSPUNZATOR . E adevărat că eu nu sunt jurist, dar o modificare clară și benefică sigur se poate !
Vă rog să solicitați o statistică de la IGPR, sigur există date concludente referitor la câte accidente s-au produs în situații de depășiri de utilaje agricole. Deși, la cât de organizat pare acest IGPR,  probabil habar nu vor avea , vor comunica eventual date generalizatoare și nespecfifice.
În prima fază am depus la IGPR o sesizare, iar aceștia mi-au transmis într-un fel că ei ar schimba legea, dar nu sunt în măsură.
    Menționez că Garcea de Târgu Lăpuș a luat permisul unui om pentru a cărui muncă este vital  acest document! (.. .)
Adresele de mail sunt luate de pe site-ul Camerei Deputaților, le-am luat în ordine, am pus și deputații din județul meu de domiciliu și din cele vecine – binențeles că, la Satu Mare, nici jumătate din deputați nu au publicată adresa de mail.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.