La ultimele ture de alegeri – prezidențiale în 2014, parlamentare în 2016 și europarlamentare în 2019 – a izbucnit, de fiecare dată, un scandal imens pentru că, cel puțin aparent, mii și mii de români plecați în străinătate n-ar fi putut să-și exercite dreptul firesc de a vota. Acum au la îndemână această posibilitate, dar nu mai par atât de dornici. Extrem de puțini s-au înscris pe liste.
Ioana Bran, deputat PSD de Satu Mare, face un apel către românii din străinătate să profite de facilitarea accesului la vot oferită de Guvern.
“Am văzut cu toții situația de la alegerile europarlamentare, când românii din Diaspora au stat la cozi interminabile pentru a vota. PSD a schimbat imediat legislația și a creat posibilitatea ca orice român să își poată exercita acest drept.
Acum există platforma votstrainatate.ro.
Din păcate, un număr foarte mic de români din afara țării s-au înregistrat.
În cele 33 de zile de funcționare a site-ului, au fost trimise aproximativ 30.000 de solicitări (14.266 alegător în străinătate la o secție de votare și 14.851 alegător în străinătate prin corespondență).
În acest moment, anunță AEP, nu se poate justifica legal înființarea a sute de secții pentru sute de mii de oameni, așa cum s-a cerut la europarlamentare. Autoritatățile fac un apel la cei care vor să voteze, să se înregistreze.
Democrația nu înseamnă doar să te manifești o dată la patru sau cinci ani, la secția de votare, ci să respecți legile zi de zi” – a scris Ioana Bran pe Facebook.
Precizăm că Guvernul, prin Ministerul de Externe, vrea să dubleze numărul secţiilor de votare din străinătate. Autoritatea Electorală Permanentă susţine, însă, că demersul “nu este susținut de intenția clară a alegătorilor pentru a participa”.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) constată că, după 33 de zile de funcționalitate a portalului www.votstrainatate.ro, numărul cetățenilor români care s-au înregistrat ca alegători în străinătate este “dezamăgitor de mic”, în condițiile în care mai sunt doar 13 zile pentru înscriere.
“Președintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, face un apel către toți cetățenii care se află în străinătate cu documente legale de şedere (conform Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 1627 din 26.08.2019, care abrogă Ordinul nr. 500/2016) să se înregistreze, pentru ca autoritățile române să înființeze secții de votare conform numărului de înregistrări, şi nu pe baza unor informații vehiculate în spațiul public referitoare la numărul de cetățeni care s-ar afla într-o localitate sau stat”, arată un comunicat al AEP.
Ministerul de Externe estimează că este nevoie de cel puțin 900 de secții de votare în străinătate, însă acest număr nu este susținut de intenția clară a alegătorilor pentru a participa la prezidențiale.