Ce spun medicii despre timpii legali de la așteptare la Urgențe? Unde se pot face reclamațiile

Cât de aplicabilă este, de fapt, măsura cu amenzile de până la 3.000 de lei pentru medici și de până la 30.000 de lei pentru spitale – dacă pacienții care se prezintă la urgențe sunt lăsați să aștepte prea mult? Intervalul de timp de așteptare prevăzut de lege este între 0 și 240 de minute, în funcție de gravitatea urgenței. Măsura a fost adoptată de Guvern săptămâna aceasta.
Cât de aplicabilă este ea în condițiile în care numărul pacienților care se prezintă, în lipsă de alternative, la departamentele de urgență ale spitalelor este foare mare, iar multe spitale au deficit de personal, aparatură sau paturi?
Cum se vede această măsură prin ochii doctorilor care trebuie să o respecte și care sunt măsurile complementare necesare pentru ca sistemul de urgență să funcționeze fără aglomerație, cozi, nervi și amenzi?
Info pe scurt:
 – Personalul din spitale care lasă pacienții ce se prezintă la urgență să aștepte pe hol peste intervalul de timp prevăzut de lege va fi amendat cu sume între 1.000 și 3.000 de lei, iar spitalele vor primi amenzi cuprinse între 20.000 și 30.000 de lei, prevede o Hotărâre de Guvern adoptată săptămâna aceasta.
 -Timpii legali de așteptare la urgențe sunt cuprinși între 0 și 240 de minute, în funcție de gravitatea urgenței: pentru pacienții de cod roșu (resuscitare) – 0 minutepacienții cod galben (situaţie cu risc major/ status mental alterat/orice durere intensă sau disconfort major) – 15 minute; pacienții cod verde (urgent) – 60 de minute; pacienții cod albastru (non-urgent) – 120 de minute; pacienții cod alb(consult) – 240 de minute.
  • “Sunt necesare aceste măsuri pentru responsabilizarea personalului medical pentru respectarea normelor de sănătate. S-a dovedit faptul că este nevoie și de măsuri coercitive pentru ca sistemul să funcționeze – ministrul Sănătății, Sorina Pintea.
  • Timpii de așteptare pentru pacienții care ajung la urgență reprezintă un măr al discordiei asupra căruia pacienții și personalul medical au versiuni complet diferite: pe de o parte, pacienții se plâng că ei sau rudele lor au așteptat ore întregi fără să fie băgați în seamă pe holurile spitalelor, la urgențe. De cealaltă parte, medicii spun că vina nu le aparține. Ei se plâng, la rândul lor, că personalul din multe spitale este subdimensionat și suprasolicitat.
  • Unii dintre medici acuză și faptul că o mare parte dintre pacienții care vin la urgență nu reprezintă urgențe medicale și și-ar putea rezolva problemele cu o consultație programată din timp la medicul de familie sau la medicul specialist. Unii dintre acești medici merg chiar mai departe și susțin că legea nu ar trebui să mai prevadă ca toți pacienții care se prezintă la UPU să fie consultați de medic, o mare parte dintre ei nefiind urgențe majore, susțin acești medici.
  • Toți specialiștii consultați de HotNews.ro sunt de acord că anularea prevederii legale potrivit căreia toți pacienții care se prezintă la UPU trebuie să fie consultați este exclusă: “Să vii să spui că eu vreau să dau bolnavul afară din UPU fără să îl consult este absolut inacceptabil. Închiderea Unităților de Primiri Urgențe în fața oamenilor, în orice formă, va însemna moarte de oameni. Este o cale extrem de periculoasă, noi nu putem să acceptăm acest lucru. Faptul că ne vin pacienți pe picioarele lor nu înseamnă că nu sunt urgențe. Nu sunt urgențe doar cei care vin pe targă. Sunt situații cu care nu putem să ne jucăm, medicina de urgență este plină de capcane”, declară, pentru HotNews.ro, Raed Arafat, fondatorul SMURD și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
  • Numărul pacienților care vin la urgență este foarte mare, numărul medicilor este în multe cazuri insuficient, dar timpii legali de triaj sunt de cele mai multe ori respectați, susțin majoritatea medicilor de urgență. Oricum, referitor la amenzile prevăzute de lege, există o responsabilitate individuală a fiecărui medic, dacă încalcă aceste prevederi.
  • Medicii respectă în general timpii de așteptare pentru pacienți prevăzuți de lege, însă sunt momente când aceștia nu pot fi, totuși, respectați, din motive independente de personalul medical, atrag atenția medicii:“Sunt momente când nu se poate respecta, pentru că sunt pacienți mulți, locurile sunt limitate, numărul de personal este limitat, nu ai cum să vezi 50 de pacienți odată. Într-un UPU care nu are suficiente paturi și suficienți medici nu se poate. Plus lipsă de aparatură, pentru că pacienții în general vin la spitale pentru că e mai facil decât să se ducă prin ambulatorii – au acces la radiografii, la tomografii, la analize, la toate. Sigur că resursele sunt întotdeauna limitate.”
  • Măsura luată de Ministerul Sănătății este una bună, însă condiția pentru ca lucrurile să funcționeze este să se creeze și supape pentru preluarea surplusului de pacienți care nu reprezintă urgențe majore, dar aglomerează Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor – centre de permanență și ambulatorii care să funcționeze în două ture, până seara, în fiecare spital județean, a explicat, pentru HotNews.ro, medicul Adrian Wiener, membru al Comisiei de Sănătate din Senat și fost manager al Spitalului Județean din Arad. O mare parte dintre ambulatoriile din spitale funcționează, în prezent, doar în prima parte a zilei.
  • Un lucru mai puțin cunoscut: amenzile pentru depășirea timpilor de așteptare în preluarea pacienților la urgență existau deja în legislație, însă valoarea lor se dublează începând de săptămâna aceasta: anterior, personalul medical putea fi amendat cu sume între 500 lei și 1.500 de lei, iar spitalele cu 10.000 până la 15.000 de lei.
  • Pentru ca medicii și spitalele unde timpii legali de așteptare pentru preluarea urgențelor să fie sancționați, pacienții nemulțumiți pot reclama situația la Direcțiile de Sănătate Publică.

sursa: hotnews.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.