Veniturile URIAȘE ale principalilor demnitarilor locali. Toți vor primi și pensii speciale (galerie foto)

Primarul municipiului Satu Mare, Gabor Kereskenyi, viceprimarii PNL Doina Feher și Adrian Albu, președintele Consiliului Județean Satu Mare – Csaba Pataki – și vicepreședintele liberal al CJ – Ioan Rus – vor primi pensii speciale.

E adevărat că oficial nu se numesc “pensii speciale”. Au fost botezate birocratic drept “prime de pensie” – este vorba, de fapt, de o indemnizaţie care se va cumula cu orice alt tip de pensie.

Cum de au acești demnitari locali drepturi în plus la pensie prin comparație cu toți cei care i-au ales (indiferent de naționalitate)? Cică așa zice o lege nouă.

Toate persoanele care, ulterior anului 1992, au deţinut cel puţin un mandat în funcţia de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte al Consiliilor judeţene vor avea drept la o indemnizaţie lunară.

În cazul multora dintre actualii edili, ”prima de pensie” oferită de noul Cod administrativ depășește pensia medie. Sporul ca fi calculat la nivelul a 0,4% din venitul lunar, înmulţit cu numărul de luni de mandat, dar nu mai mult de 144 de luni (12 ani). Această indemnizaţie se poate cumula cu orice alt tip de pensie.

Exact asta prevede metodologia din proiectul de hotărâre privind procedura pentru punerea în aplicare a art. 210 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2010 privind Codul administrativ, cea care stabileşte ce indemnizaţii lunare vor avea, pe lângă pensie, actualii edili şi şefi ai consiliilor judeţene. Excepţie fac cei care au fost condamnaţi definitiv.

Calculele făcute pentru demnitarii locali și județeni actuali, bazate pe veniturile cuprinse în declaraţiile lor de avere (cei care le-au depus – că sunt unii care ai ignorat legea!), arată ce sume importante de bani vor primi edilii, în plus față de pensia lor obișnuită.

Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, are un venit lunar de 12.670 de lei pe lună (adică 152.048 lei pe ani). Fără a mai lua în calcul și perioada în care a fost senatorUDMR de Satu Mare, el va încasa suplimentar, când va ieşi la pensie, suma de 2.432,64 de lei pe lună (mai mult decât dublul pensiei medii din prezent, care este de 1.182 lei).

Vicepreședintele PNL al Consiliului Județean, Ioan Rus, are un venit lunar de 11.195 lei pe lună (în declarația de avere scrie că are 134.340 lei pe an). Conform noului Cod Administrativ, vicepreședintele CJ Satu Mare va primi în plus, pe lângă pensia calculată în funcție de contributivitate, suma de 2.149,44 lei pe lună.

Primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor (UDMR), câștigă legal 12.504 lei lunar (150.048 lei pe an). Indemnizația sa, adăugată la pensia normală calculată conform legii, va fi de 2.400,76 lei pe lună. Asta se va întâmpla doar dacă se ia în calcul un singur mandat de primar de Satu Mare. Dacă va mai câștiga încă unul, indemnizația se dublează.

Ținând cont de faptul că Gabor Kereskenyi a fost și viceprimar al municipiului Satu Mare în perioada 2008-2012, la cuantumul pensiei speciale de mai sus se va adăuga și indemnizația aferentă funcției sale de atunci.

Oricum, în treacăt fie spus, primarul municipiului Satu Mare are un venit lunar mult mai mare decât Gabriela Firea, primarul Bucureștiului (aceasta are, conform declarației de avere, un venit lunar de 9.937 lei).

oznor

Viceprimarii liberali ai municipiului Satu Mare, Adrian Albu și Doina Feher, nu au nici o declarație de avere publicată pe site-ul instituției publice care-i plătește din banii dați pe grămezile de taxe și impozite de sătmăreni. Deși legea obligă fiecare demnitar, ales sau numit, să-și facă publică declarația de avere, Doina Feher și Adrian Albu nu-s curioși de asta.

Oricum, luând în calcul indemnizaţia de viceprimar aflată în plată în prezent, care este de 11.198 lei/lună, înseamnă că liberalii Adrian Albu și Doina Feher ar lua, fiecare, 1.568 lei. În plus. Pe lângă pensie.

Adrian Albu a fost, însă, și viceprimar în perioada 2008-2012. Așa că el va primi dublu.

Aceste calcule sunt aferente unui singur mandat. În cazul în care ar fi vorba de două sau trei mandate, sumele se vor dubla, respectiv tripla. Cele mai mici ”prime de pensie” lunare le vor încasa primarii de comune, care au, în medie, venituri de 5.550 lei pe lună. Astfel, în cazul în care au deţinut un singur mandat, aceştia vor încasa lunar circa 1.067 lei, pe lângă pensie. Şi în acest caz sumele se dublează, dacă edilii au avut două mandate, sau se triplează, dacă au avut trei mandate.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.