Cum i-a șuierat fostului ministru Ovidiu Silaghi glonțul DNA pe la ureche

Un fost consilier al sătmăreanului Ovidiu Silaghi – fost ministru al Transporturilor și fost membru PNL (acum președinte al ALDE Satu Mare) – a fost plasat, spre finele săptămânii trecute, sub control judiciar pentru trafic de influență și instigare la spalare de bani, de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie care au facut ancheta impreuna cu OLAF si Eurojust.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate corupției au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile, față de inculpatul Mario La Sala, cetățean italian, pentru trafic de influență, în dosarul care are ca obiect împrejurările și destinația unor comisioane de peste 2 milioane de euro încasate în schimbul deblocării unor plăți datorate de stat unei companii pentru lucrări de reabilitare a unor tronsoane de cale ferată.

Lucrările de reabilitare fuseseră efectuate pe tronsoane de cale ferată de pe ruta București – Constanța, fiind finanțate în proportie de 75% din fonduri europene și 25% din bugetul de stat.

În contul lucrărilor efectuate, compania constructoare avea de încasat de la statul roman, prin intermediul beneficiarului lucrărilor CFR (Compania de Căi Ferate), suma de 15 milioane de euro, plăți restante la nivelul lunii mai 2012.

Potrivit DNA, din ordonanța privind măsura controlului judiciar a rezultat că, în cauză, exista date și probe care arată că, în perioada iunie – iulie 2012, inculpatul Mario La Sala a pretins unui reprezentant al companiei de construcții suma de 1.900.000 de euro, promițându-i că, datorită influenței pe care o are asupra ministrului de atunci al Transporturilor (Ovidiu Silaghi – membru PNL pe atunci, ministru în Guvernul Ponta – n.red.), îl va determina să se implice în rezolvarea problemei companiei de construcții legată de plățile scadente și restante ale CFR.

În dosar se vorbește despre comisioane de peste 2 milioane de euro pentru deblocarea acestor plăți.
O parte din comisionul încasat a fost transferată în contul unor firme belgiene de consultanță politică, după care a fost folosită pentru plata unor servicii de publicitate prestate în cadrul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 2012.

Procurorii DNA au dispus ulterior punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile față de Szechely Mihaela Vasilica, consilier personal al fostului ministru al  Transporturilor Ovidiu Silaghi în perioada 10 iulie 2012 – 21 decembrie 2012, pentru trafic de influență și instigare la spălare de bani.

De asemenea, au fost plasați sub control judiciar soțul acesteia, asociat în cadrul firmei Team Delta Proiect, pentru trafic de influență și instigare la spalare de bani, precum și Mocanu Alexandra, administrator al firmei Team Delta Proiect, pentru spălare de bani.

În aceeași cauză s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de persoana juridică Team Delta Proiect, pentru spălare de bani.

În ordonanțele procurorilor DNA de dispunere a controlului judiciar se arată că, în cursul anului 2012, în exercitarea atribuțiilor de consilier al ministrului Transporturilor, inculpata Szechely Mihaela Vasilica a pretins sume de bani de la un reprezentant al companiei de construcții, iar în perioada 2012-2015 a primit, prin intermediul firmei Team Delta Proiect, pe care o controla, suma de 9.410.375,7 lei.

În schimbul banilor, consilierul a promis că, datorită influenței pe care o are asupra funcționarilor din Ministerul Transporturilor și a minsitrului Ovidiu Silaghi (influență rezultată din calitatea sa de consilier personal al ministrului transporturilor), îi va determina să facă demersurile necesare astfel incât ministerul să aloce către CFR SA banii datorați companiei.

O parte din comisionul încasat, respectiv suma de 1.011.550 euro, a fost transferată apoi în contul unor firme belgiene de consultanță, după care a fost folosită pentru plata unor servicii de publicitate prestate în cadrul campaniei electorale ocazionate de alegerile parlamentare din anul 2012.

“Ceilalți doi coinculpati au participat la activitățile infracționale, în sensul în care Favino Roberto Pasquale a intermediat discuțiile dintre consilier și reprezentantul companiei de construcții, cu privire la condițiile și la modul de plată a comisioanelor, iar Mocanu Alexandra, care a preluat de la Szechely Mihaela Vasilica administrarea firmei Team Delta Proiect (prin care s-au plătit comisioanele) după ce aceasta din urmă a devenit consilier personal al ministrului Transporturilor Ovidiu Silaghi, a dispus transferul sumei de 1.011.550 euro în conturile firmelor belgiene, cunoscând că suma provine din săvârșirea unei infracțiuni”, au mai transmis procurorii DNA.

Potrivit acestora, prezentul dosar s-a constituit ca urmare a unei cereri de asistență juridică formulată de autoritățile belgiene, iar ancheta se desfășoară în cadrul unei echipe comune de investigații (Joint Investigative Team, din care fac parte DNA și autorități de aplicare a legii din Belgia).

Investigația a fost realizată cu sprijinul OLAF și al Eurojust.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.