UDMR Satu Mare marchează un punct important: înregistrarea mărcii PRODUSE SĂTMĂRENE (galerie foto)

UDMR Satu Mare, prin deputatul Magyar Lorand, înregistrează un succes important: inițierea demersurilor necesare și, în final, înregistrarea – ca marcă europeană – a brandului PRODUS SĂTMĂREAN.

Pe pagina de internet a noului brand – www.satmarean.ro -, deputatul maghiar din Satu Mare a explicat: „atât pe plan mondial cât și în județul Satu Mare, putem observa dezvoltarea multinaționalelor și acapararea a sectorului pieței alimentare. Ca urmare, micii producători locali nu mai sunt competitivi, iar tendințele consumatorilor lucrează și ele împotriva lor.

Obiectiul nostru comun, pe care l-am trasat împreună cu Asociația pentru Dezvoltare Rurală Sătmăreană, este de a-i susține pe producătorii locali și produsele lor, consolidarea patriotismului local, contribuind astfel la dezvoltarea economică a județului Satu Mare, la succesul producătorilor locali, fermierilor și familiilor lor.

După o perioadă de câteva luni de pregătire, suntem primii din regiune care am elaborat un sistem al produselor locale (mărci înregistrate) din județul Satu Mare. Acest sistem protejează și aduce beneficii clar măsurabile producătorilor locali și brandurilor locale aferente. Iar campania noastră de marketing este astfel concepută încât să facă locuitorii județului conștienți de ce merită consumat un produs local, un produs sătmărean.

Asociația noastră a inițiat înregistrarea produsului sătmărean ca marcă comunitară, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM): acest însemn distinctiv se va aplica numai produselor care îndeplinesc cerințele stabilite de un comitet profesional.”

Astfel că vineri, 23 august, în cadrul Zilelor Culturale Maghiare Partium, la Casa Pașii din Satu Mare a fost prezentat brandul Produs Sătmărean, respectiv proiectul de conștientizare a cumpărătorilor și promovarea unei mișcări care își propune focalizarea produselor locale de calitate superioară.

Pe lângă inițiatorii proiectului, au participat la eveniment fermieri locali și localnici interesați de proiect, iar susținătorul proiectului, Guvernul Ungariei, a fost reprezentat de Brendus Réka, adjunct şef departament în cadrul Secretariatului de Stat pentru Politică Naţională al Oficiului Ungar al Premierului și Torda Márta din partea Ministerului Agriculturii.

În discursul de deschidere, primarul Kereskényi Gábor a numit crearea mărcii drept un pas revoluționar care poate fi o armă împotriva „mizeriilor” ajunse pe rafturile magazinelor din cauza globalizării.

„Am fost dintotdeauna mândrii de autenticele produse sătmărene care au marcat identitatea regiunii. Producătorii s-au aliat acum și din punct de vedere juridic, iar produsele lor, care de altfel, prezintă o adevărată valoare, vor deveni competitive prin acest brand” – a declarat primarul Kereskényi Gábor care, în încheierea discursului său, i-a îndemnat pe toți cei prezenți la consumarea produselor sătmărene.

Brendus Réka a citat din binecunoscutul film maghiar „Martorul”: „Puțin acru, dar e al nostru.” După care a urmat, firește, o corectare instantanee: produsele sătmărene nu sunt nici mai mici, nici mai acre, ci prezintă de o calitate superioară și sunt mult mai sănătoase decât cele pe care le găsim pe rafturile supermarketurilor. Brandul Produs Sătmărean oferă noi posibilități femierilor și producătorilor sătmăreni.

Pataki Csaba i-a felicitat pe toți cei care, pe durata a peste doi ani, au lucrat la acest proiect,  după care a transmis un mesaj tuturor cumpărătorilor: chiar dacă Produs Sătmărean sunt mai scumpe, chiar și cu un leu decât celelalte, merită cumpărate, deoarece acel leu creează, sau poate chiar salvează, un loc de muncă.

După părerea sa, produsele brandului Produs Sătmărean și-ar putea face apariția și pe piața internațională deoarece gusturile sătmărene sunt căutate atât de localnicii noștri stabiliți în străinătate, cât și de străini. „Calitatea produselor, însă, nu poate să scadă” – a avertizat Csaba Pataki producătorii.

Deputatul sătmărean Magyar Lóránd, inițiatorul proiectului Produse Sătmărene, a prezentat brandul. Împreună cu Tóga István, liderul local al grupului de acțiune, au lucrat mai bine de doi ani la crearea mărcii la care s-au alăturat, până în prezent, peste zece producători de vin, miere, apă minerală, dulceață, meșteșugari, producători de bere.

Scopul proiectului este de a-i susține pe producătorii locali și produsele lor, consolidarea patriotismului local, repectiv popularizarea produselor locale.

Criteriile sunt foarte stricte: cel puțin 60 la sută din materia primă trebuie să fie de origine sătmăreană, respectiv produsele trebuie să fie lipsite de coloranți și conservanți. Aderarea la brand este permisă doar în urma expertizei unei comisii foarte stricte.

Magyar Lóránd a vorbit și despre imaginea brandului: o siglă de dimensiune mică anunță apartenența produsului la brand. Designul siglei conține elemente de produse tradiționale sătmărene (vin, dulceață, fructe), un coș și o inimă.

Planurile pe termen scurt includ lansarea unei campanii de promovare a cumpărăturilor conștiente, amplasarea unor standuri cu produse, respectiv deschiderea unui magazin propriu, propunere salutată și de Primăria Municipiului Satu Mare.

În continuarea evenimentului, Becze István, reprezentantul Consiliului Județean Harghita, și-a împărtășit experiențele de peste un deceniu despre brandul Produse Secuiești, după care producătorii locali au vorbit despre importanța creării brandului. Evenimentul s-a încheiat cu o masă la care au fost servite, în exclusivitate, produse sătmărene.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.