Școală de vară organizată pentru întâlnirea supraviețuitorilor care au trăit urmările Dictatului de la Viena

Centrul pentru politici locale cu sediul la Alba Iulia și filiala Carei a Asociației foștilor expulzați și refugiați români din 1940 în urma Dictatului de la Viena anunță organizarea unei Școli de Vară la Carei în perioada 26 august – 1 septembrie.

Școala de Vară se adresează tinerilor din toată țara care doresc să cunoască etapa istorică amintită prin cercetări la fața locului și interviuri luate puținilor supraviețuitori rămași încă în viață în urma intrării în vigoare a Dictatului de la Viena din 30 august 1940 (care obliga Regatul României să cedeze Ungariei jumătatea de nord-vest a Transilvaniei).

Programul cuprinde activități informative, deplasări în satele de foști refugiați din jurul Careiului, lansări de carte, discuții cu istorici și profesori universitari, scurte programe cultural-artistice.

Organizatorilor li se alătură și Asociația ASTRA, Despărțământul „Aurel Coza” Carei, Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Ministerul Afacerilor Interne – filiala Satu-Mare, istorici, cadre didactice universitare și toți cei interesați de informarea corectă a tinerei generații.

Marcarea datei Dictatului de la Viena va avea loc la Muzeul Județean din Satu Mare vineri, 30 august, de la ora 16:00, iar sâmbătă, 31 august, se va ține și la Carei tot de la ora 16:00, la Monumentul Comemorativ al foștilor refugiați. Va urma un simpozion dedicat momentului istoric din 30 august 1940 precum și consecințelor sale în acest colț de țară românească.
Programul taberei
27 august–0ra 16,00 simpozion sustinut de Vasile Lechințan.
Titlul comunicarii: Necesitatea întocmirii unui corpus de documente privind consecintele Dictatului de la Viena asupra românilor din Transilvania ocupată
Lansare de carte: Vasile Lechintan, Port popular istoric românesc (până la 1940)
 
28 august–vizitare sat refugiați 1940, Scărișoara, program cultural-religios.
29 august–ora 16,00, vizitare sat Lucăceni. Întâlnire cu supraviețuitori Dictat Viena.
30 august- 0ra 16,00 marcare Dictat Viena la Satu Mare la Muzeul Județean.
31 august – ora 16,00 marcare Dictat Viena la Carei la Monumentul comemorativ al Refugiaților, TE DEUM, depuneri coroane de flori,  simpozion susținut de 2 istorici. Unul este col(r) Constantin Moșincat. Va fi prezentă și familia fostului primar al Careiului din 1940, av.Valer Cîmpianu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.