Coșmarul birocratic, pas cu pas, al unui român care vrea să se repatrieze definitiv (foto-video)

Printre miile de sătmăreni plecați la muncă în străinătate există, probabil, destul de mulți care și-au pus în gând să se reîntoarcă, la un moment dat, definitiv acasă. În cazul în care nu au renunțat la cetățenia română, acest lucru se poate face relativ simplu. Dacă, însă, ei doresc să-și redobândească cetățenia română, îi așteaptă, cu multiple brațe deschise, un adevărat coșmar birocratic.

Organizația RePatriot, care promovează ideea de revenire în România a românilor de prin țările unde au plecat după decembrie 1989, a prezentat azi, într-o conferință de presă, rezultatele preliminare ale  celui mai recent sondaj despre dorința românilor de revenire în țară. De asemenea, au fost prezentate, punct cu punct, și piedicile birocratice existente în România – piedici care contrazic urât propaganda tuturor partidelor politice prin care se afirmă că se dorește intens repatrierea românilor plecați în străinătate.

Unul dintre liderii RePatriot, omul de afaceri Dragoș Anastasiu, a făcut o pertinentă și acidă trecere în revistă a birocrației absurde prin care trebuie să treacă orice român care vrea să se întoarcă acasă.

„După ce citești înscrisurile (despre cum să iei cetățenia n.r.) dacă asta înseamnă respect, înseamnă că am o interpretare greșită… Se cere pașaport în original și copie legalizată pentru un act al statului român.

Astăzi ți se cer și 2 fotografii. Ți se dau și centimetri, când peste tot unde te duci în lume stai în fața unui aparat, te scanează, inclusiv în România.

Se cer acte de stare civilă pe care statul român le-a emis, precum certificatul de naștere, de căsătorie, apostilate, supralegalizate și așa mai departe.

Toate astea sunt din acest document, sunt făcute în stilul clasic românesc de către funcționari care vor să-și justifice existența și care pun oamenii pe drumuri. Ca să închei apoteotic, toate documentele se vor prezenta/depune într-un dosar cu șină. Dacă nu aveți dosar cu șină, nu o să vă puteți recăpăta cetățenia română”, a mai arătat el.

RePatriot prezintă rezultatele preliminare a celui mai recent sondaj despre dorința de revenire în țară și piedicile existente

RePatriot prezintă rezultatele preliminare a celui mai recent sondaj despre dorința de revenire în țară și piedicile existente

Gepostet von Epoch Times Romania am Dienstag, 20. August 2019

Dragoș Anastasiu a continuat: “dacă aș avea ceva de spus aș spune: dragă autoritate, orice cetățean fost român, despre care ai toate datele, trebuie să-și poată recupera cetățenia română în 30 de zile printr-o simplă cerere.

Caziere fiscale etc. nu aveți decât să vi le obțineți, că ele sunt documente publice pe care vi le puteți obține. Ăsta ar putea fi un semn de respect.

Îmi doresc ca lumea să fie tratată cu respect. În felul ăsta ne vor trata și cetățenii români care vin acasă cu respect și nu-i mai vedem la telvizor înjurând că stau 7 ore, 15 ore, ba pe la Nădlac, ba ,câteodată, în Aeroportul Otopeni.

„Votul! Știți foarte bine 26 mai. Eu, dacă aș avea ceva de spus în țara asta aș spune: Nu are nimeni de ce să-și petreacă mai mult de 15 minute la vot. Pentru asta, veniți cu soluții. Dați drumul la votul prin online, dați drumul la votul prin corespondență, faceți 777.000 de secții de votare, puneți 777.000 de ștampile, bașca să n-apuce să voteze. Mi se pare absolut inacceptabil ca și comportament”, explică omul de afaceri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.