Conducerea Spitalului Județean Satu Mare, vizată de ministrul Sănătății? Plus lista interesantă a Consiliului de Administrație

Conducerea Spitalului Județean de Urgență Satu Mare – începând cu managerul Adrian Marc -, precum și distinsul Consiliu de Administrație al instituției urmează să suporte drastice modificări ale atribuțiilor lor.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a reiterat ieri, 19 august 2019, faptul că 80% dintre manageri ”nu au ce căuta” în sistemul de sănătate şi a adăugat că va fi grăbit procesul privind ”implementarea modificării indicatorilor de performanţă pentru manageri”, transmite Agerpres.

„Eu am spus că există deficit de personal, v-am şi dat nişte exemple ieri: în 2016 aveam 165.000 de angajaţi în sistemul public, astăzi avem 185.000 în sistemul public. Deci, acest deficit s-a redus, dar modul de organizare a activităţii medicale este apanajul managementului. Şi, aşa cum am spus în nenumărate rânduri, 80% dintre manageri nu au ce căuta în sistemul de sănătate. Dăm vina pe sistem, dar sistemul suntem noi. Exact, ceea ce spuneam şi despre Săpoca (spital de psihiatrie unde recent s-a întâmplat o crimă în serie, cinci pacienți fiind uciși de un altul internat tot acolo – n.r.) este un mod de organizare care, din punctul nostru de vedere, nu corespunde. S-au făcut multe în ultimii doi ani, pentru că am avut acces la toate documentele, dar nu suficient. Şi prea ne-am obişnuit că merge şi aşa. Practic, ceea ce s-a întâmplat aici este rezultatul a multor ani de activitate, nu vorbim despre ultimii ani, pentru că s-a încetăţenit o idee, „este bine şi aşa, putem face şi asta, putem face şi cealaltă”, până când s-a întâmplat. Şi să nu-mi spuneţi că nu ştia nimeni ce se întâmplă în fişa postului, ce scrie acolo. Este datoria asistentului-şef să facă instruiri periodice cu privire la ceea ce este în fişa postului, la proceduri, la protocoale. Credeţi că s-a făcut ceva? Niciodată”, a declarat Pintea la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, întrebată dacă în opinia sa sistemul medical se confruntă şi la acest moment cu o lipsă de personal.

Ministrul a adăugat că va fi accelerat procesul privind implementarea modificării indicatorilor de performanţă pentru manageri de unităţi medicale.

„Vom grăbi puţin implementarea modificării indicatorilor de performanţă pentru manageri şi vom schimba ceva din atribuţiile Consiliilor de Administraţie, pentru că în acest moment, din punctul meu de vedere, nu funcţionează”, a mai spus Pintea.

Conducerea Spitalului Județean de Urgență Satu Mare este destul de eclectică. Manager este Ioan Adrian Marc (susținut zdravăn de UDMR atât pe vremea când președinte al Consiliului Județean era Csehi Arpad Szabolcs, cât și în ultimii ani de când președinte este Pataki Csaba).

Conform site-ului instituției, din comitetul director al SJU Satu Mare mai fac parte: Paula Mare (director medical), Mariana Beșeni (director financiar-contabil interimar) și Raluca Tarba (director îngijiri).

Consiliul de Administrație al SJU Satu Mare nu există pe site-ul celei mai importante instituții medicale a județului Satu Mare. Acesta a fost numit prin Hotărârea nr. 208 din 2017 a Consiliului Județean Satu Mare și-i cuprinde pe următorii:

 • dr. Mihai Macrina – reprezentant al Direcției de Sănătate Publică Satu Mare
 • ec. Godja Mariana – reprezentant al DSP Satu Mare
 • Nagy Szabolcs – reprezentant al Comisiei Județene pentru asigurarea managementului asistenței medicale în unitățile sanitare cu paturi din județul Satu Mare
 • Onci Nadia Ecaterina – reprezentant al Comisiei Județene pentru asigurarea managementului asistenței medicale în unitățile sanitare cu paturi din județul Satu Mare
 • Ressler Ștefan – reprezentant al președintelui Consiliului Județean Satu Mare
 • dr. Moroșanu Vitalie – reprezentant al Colegiului Medicilor Satu Mare (cu statut de invitat)
 • Demian Constantin Gavril – reprezentant al filialei din Satu Mare al Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (cu statut de invitat)

Varianta B pentru Consiliul de Administrație al SJU Satu Mare – adică membri supleanți – este alcătuită din următorii:

– dr. Cojoc Dan Laurențiu – reprezentant al DSP Satu Mare

– ec. Fabian Imola – reprezentant al DSP Satu Mare

Macioca Mihaiela Elena – reprezentant al Comisiei Județene pentru asigurarea managementului asistenței medicale în unitățile sanitare cu paturi din județul Satu Mare

Bodo Nicoleta Lucia – reprezentant al Comisiei Județene pentru asigurarea managementului asistenței medicale în unitățile sanitare cu paturi din județul Satu Mare

– dr. Ursu Codruța – reprezentant al președintelui Consiliului Județean Satu Mare

– dr. Markovits Mihai – reprezentant al Colegiului Medicilor Satu Mare (cu statut de invitat)

Săveanu Daniel – reprezentant al filialei din Satu Mare al Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (cu statut de invitat).

 

Un Comentariu la "Conducerea Spitalului Județean Satu Mare, vizată de ministrul Sănătății? Plus lista interesantă a Consiliului de Administrație"

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.