Cei 2000 de participanți la „Chirbaiul țigănesc” din Craidorolț au avut ce admira (galerie foto)

În organizarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare și în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Craidorolț, luni 19 august 2019 s-a desfășurat Chirbaiul țigănesc în localitatea Craidorolț. În deschiderea evenimentului au luat cuvântul: Robert Laszlo – managerul C.J.C.P.C.T. Satu Mare și Mihai Gorcsi – liderul comunității rrome din Craidorolț și inițiatorul acestui festival.

În program au evoluat Ansamblul Folcloric al Județului „DORURI SĂTMĂRENE”, formațiile de dansuri țigănești din Craidorolț, Tășnad, Carei, Pișcolt, Tiream și Santău. Invitatul special a fost cunoscutul interpret Ruzsa Attika împreună cu formația sa.

Organizatorii apreciază că ediția de anul acesta a fost cea mai reușită dintre cele 40 organizate, având în vedere faptul că la manifestare au fost prezenți peste 2000 de participanți. Liderul Mihai Gorcsi declară că a avut această inițiativă de a organiza un chirbai țigănesc, în urmă cu 40 de ani, în ziua de 19 august indiferent a săptămânii cade această dată. Cei prezenți au putut admira măiestria artiștilor rromi, bogăția și varietatea unui folclor vital și energizant în același timp. Cu acest prilej membrii Ansamblului Folcloric al Județului „DORURI SĂTMĂRENE” au ținut să aducă prin programul prezentat un omagiu fostului lor coleg, Sergiu Stoica, care a sfârșit în mod tragic anul trecut. Acesta este de fapt și nepotul liderului Mihai Gorcsi, care a fost impresionat de acest gest de mare prietenie și solidaritate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.