Arheologi polonezi fac săpături pe urmele anticei statuete “VENUS din Tășnad” (galerie foto)

Arheologi și studenți din Polonia continuă să facă cercetări aprofundate în același loc în care, în 1995, regretatul Niță Iercoșan făcuse o descoperire uimitoare în județul Satu Mare: o statuetă veche de aproximativ 8.000 de ani pe care a numit-o “VENUS de la Tășnad”.

Conform paginii de Facebook a Universității de Arheologie din Gdansk (Polonia), grupul de arheologi scoate la iveală dovezi concrete legate de primele comunități agricole din zona Tășnadului din prima jumătate a mileniului VI î.Hr.

Iată anunțul făcut de Universitatea de Arheologie din Gdansk:

“Patru dintre studenții noștri: Adriana, Daria, Weronika și Szymon – mergând pe urmele colegilor lor, din 19 iulie, ei participă ca parte a programului Erasmus + la practica săpăturilor din zona unor situri  arheologice românești sub egida satului Muzeului Judetean Satu Mare. Studenții au început să găsească primele lucruri apte să ducă la o cercetare a sitului locuit, se pare, de comunități agricole pioniere în jurul jumătății mileniului al șaselea î.Hr., în partea nord-estică a bazinului carpatic. Începând cu anul 2011, studiul a fost realizat de Dr. Ulrike Sommer de la Institutul de arheologie al University College din Londra (UCL), cu colaborarea colegilor de la muzeu – dr. Cristiana Sommer și profesor Ciprian Astaloș. Spre capătul săpăturilor , tutorele științific al grupului nostru, Dr. Tomasz Chmielewski,”

Foto 1 – Ultimele lopeți cu care s-au căutat artefacte în măruntaiele pământului. aruncate deja … de la dreapta: Ciprian Astaloș, Ulrike Sommer, Daria Specylak, Weronika Kul și Tomasz Chmielewski

Foto 2 – Ulrike Sommer (la mijloc) împreună cu Veronica Kul (stânga) și Daria Specylak cercetează minuțios straturile culturale de explorare


Foto 3 – Venusul Tășnadului

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.