OFICIAL. Mii de sătmăreni vor fi afectați de reintroducerea vizelor pentru accesul în Marea Britanie

Mii de sătmăreni sunt plecați la muncă în Europa. Inclusiv în Marea Britanie. Aceștia vor avea nevoie din nou, ca până în urmă cu 12 ani, de obținerea unei vize pentru a putea ajunge sau rămâne la muncă în această țară europeană. La fel și cei care vor dori doar să meargă într-o simplă excursie în zonă.

Noul ministru de interne britanic, Priti Patel, a făcut oficial acest anunț, cutremurător pentru sutele de mii de români care muncesc sau studiază în Marea Britanie.  El vrea să impună restricții la frontierele UK imediat după data de 31 octombrie, când premierul Boris Johnson a anunțat că englezii vor ieși din Uniunea Europeană chiar dacă nu vor avea un acord de retragere.

Presa britanică anunță că libera circulație pentru membrii Uniunii Europene în Marea Britanie se va sfârși chiar din prima zi în care va intra în vigoare ieșirea din UE, respectiv pe 31 octombrie, chiar și fără un acord.

Ministrul Priti Patel este cel care insistă pentru acest plan, se afirmă în prestigiosul cotidian The Independent. Până acum, miniștrii au încercat să amâne această problemă a liberei circulații până la găsirea unei soluții concrete, însă proiectul de lege a rămas blocat în Camera Comunelor.

Liberal-democrații au condamnat această accelerare a procesului, despre care au spus că este brutală și au avertizat că Patel este complet detașat de realitate. Oficiali ai ministerului britanic de Interne au fost trimiși la Singapore pentru a copia de acolo metodologia, ministrul Patel fiind convins că aceasta se va putea implementa rapid și în UK.

”Dar ce va însemna asta pentru cetățenii UE care și-au întemeiat o familie în UK, care călătoresc peste hotare și după ce vor dori să se întoarcă? Guvernul chiar vorbește serios când sugerează că o asistentă medicală care face parte din UE nu va mai avea voie să se întoarcă în țară dacă se întâmplă să plece în concediu? Este absurd!”, a declarat purtătorul de cuvânt al liberal-democraților, Ed Davey.

La rândul său, Nicolas Hatton, președintele ”the3million” – o organizație care reunește toți cetățenii UE din Marea Britanie – s-a arătat foarte nemulțumit de acest plan al noului Guvern britanc. ”Nu există un sistem care să fie pus în loc și nimic nu este gata. Este o decizie politică, dar care va avea impact asupra vieților unor oameni. Va deschide ușa către discriminări. Cum vor face ei diferența între cei care sunt legal, cei care sunt deja aici, și cei care vor veni după aceea?”, a spus Hatton.

Guvernul de la Londra a mai făcut duminică un pas către un Brexit fără acord – dacă UE nu acceptă renegocierea documentului convenit cu fostul premier Theresa May şi respins de legislativul britanic.

Ministrul pentru Brexit, Steve Barclay, a semnat abrogarea Actului privind Legile Comunităţii Europene din 1972, în baza căruia Regatul Unit a aderat atunci la Comunitatea Economică Europeană. Abrogarea va fi efectivă începând cu 31 octombrie.

În urma acestui anunţ, premierul Boris Johnson a scris pe Twitter: ″Părăsim UE pe 31 octombrie. Semnarea acestui document înseamnă că ne vom recupera controlul asupra legilor noastre în ziua Brexitului″.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.