Tipurile de telefoane mobile interzise în România din 2020

Începând din iunie 2020, serii întregi de telefoanele mobile vor fi interzise la vânzare oficială în România. Mai exact, toate tipurile de telefoane care nu au activată din fabricație posibilitatea recepționării mesajelor RO-ALERT în toate rețelele mobile nu vor mai putea fi comercializate sub nici o formă.

Comercianții care nu respectă această nouă prevedere legală riscă amenzi usturătoare.Ordonanța de urgență privind operarea Sistemului de avertizare a populației în situații de urgență RO-ALERT a fost adoptată de Guvern și stabilește condițiile în care acest sistem va putea fi folosit. Canalele securizate de comunicații necesare funcționării sistemului au fost realizate de Serviciul de Telecomunicații Speciale, care a implementat mecanismele de securitate la nivelul echipamentelor și pentru utilizatorii acestuia.

Potrivit documentului, telefoanele mobile care nu au activată posibilitatea recepţionării mesajelor RO-ALERT în toate reţelele publice mobile de comunicaţii electronice nu pot fi comercializate pe teritoriul României.

Amenzile pentru nerespectarea acestei prevederi sunt cuprinse între 35.000 lei şi 75.000 lei. Dacă vor ignora în mod repetat interdicţia, amenzile vor fi cuprinse între 50.000 şi 100.000 de lei. Sancţiunile vor putea fi aplicate de inspectorii Protecţiei Consumatorilor.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale este responsabil de implementarea măsurilor tehnice necesare pentru buna funcţionare a Sistemului RO-ALERT, precum şi a măsurilor tehnice de securitate cibernetică. Mesajele RO-ALERT vor fi transmise prin intermediul reţelelor publice mobile de comunicaţii electronice către telefoanele mobile conectate la aceste reţele şi aflate în zona vizată de manifestarea situaţiei de urgenţă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.