Consecințele istorice ale dictatului de la Viena asupra sătmărenilor și Ardealului – subiect al unei școli de vară la Carei

Centrul pentru politici locale, cu sediul la Alba Iulia, și Asociația foștilor expulzați și refugiați români din 1940 în urma Dictatului de la Viena, filiala Carei, anunță organizarea unei Școli de Vară în perioada 26 august – 1 septembrie la Carei.

Școala de Vară se adresează tinerilor din toată țara care doresc să  cunoască etapa istorică amintită prin cercetări la fața locului și interviuri luate puținilor supraviețuitori în urma intrării în vigoare a Dictatului odios de la Viena din 1940, 30 august. Organizatorilor li se alătură și Asociația ASTRA, Despărțământul ,,Aurel Coza,,  Carei, Asociația  Națională a Cadrelor  Militare în Rezervă și în Retragere din Ministerul Afacerilor Interne, filiala Satu-Mare  precum și istorici și cadre didactice universitare, care sunt interesați de informarea corectă a tinerei generații.

Si-au anuntat până acum intenția de a colabora ca parteneri media  Sătmăreanul, Anchete Online, Opinia Transilvană, Glasul Info, Informația Zilei, Buletin de Carei și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.   Programul cuprinde activități informative, deplasări în satele de foști refugiați din jurul Careiului, lansări de carte, discuții cu istorici și profesori universitari dar și scurte programe cultural-artistice.

Marcarea datei odiosului Dictat de la Viena va avea loc la Satu Mare în ziua de 30 august de la ora 16,00 la Muzeul Județean. iar în ziua de 31 august va avea loc la Carei tot de la ora 16,00, la Monumentul Comemorativ al foștilor refugiați.  Va urma un simpozion dedicat momentului istoric crud din 30 august 1940 unde vor avea intervenții deputatul Dan Gheorghe și urmași ai foștilor refugiați din Carei. iar ulterior se va lansa o carte a lingvistului Stelian Răducanu, ,,Probele Ființei Neamului”, și alta a lui Vasile Lechințan din Cluj-Napoca.   Școala de Vară se va încheia în data de 1 septembrie 2019.

Înscrieri se pot face, până la data de 25 august 2019, la telefon  0745632939.

Cei care doresc să se alăture și să sprijine financiar organizarea acestei Școli de Vară dedicate consecințelor intrării în vigoare a Dictatului de la Viena din 1940 o pot face prin donaţii în contul deschis la

BCR Carei

IBAN  RO28RNCB0222159783550001

3 Comentarii la "Consecințele istorice ale dictatului de la Viena asupra sătmărenilor și Ardealului – subiect al unei școli de vară la Carei"

 1. Elena   13 august 2019 at 9:45 am

  F. buna idee !! Trebuie subliniate atrocitatile comise de armata de ocupatie mghiara si consecintele ei nefaste asupra populatiei , administratiei si a intregii vieti sociale in acesti ani de trista amintire. Tinerii trebuie sa stie toate acestea ca pe viitor sa le mai permitem sa se mai repete asemenea fapte. Felicitari organizatorilor. Va sprijinim si va incurajam sa continuati sa ne aratati adevarata istorie, nu cea invatata cu ani in urma, ce ascundea toata aceasta perioada si urmarile ei.
  Bravo ! Trebuie an de an organizate evenimente de acest gen, legate de istoria noastra de meritele armatei romane si de sacrificiile eroilor nostri.

  Răspunde
 2. Glasul.info   14 august 2019 at 11:44 pm

  A uita, înseamnă a repeta! Avem obligația de a le spune tinerelor generații despre iadul pe pământ prin care au fost nevoiți să treacă românii din localități întregi din Ardealul de Nord după Dictatul de la Viena din 1940.

  Răspunde
 3. Ene Constanta   18 august 2019 at 4:35 pm

  Dragii mei , sper sa nu uitam NICIODATA ! sacrificiile facute de bravi ostasi romani ! Felicitari organizatorilor ! Bravo ! dragii mei .

  Răspunde

Scrie un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.