Revendicări radicale pentru combaterea abuzurilor, hărțuirii sexuale și violențelor asupra femeilor

Coaliția pentru Egalitate de Gen din România – o alianță a mai multor asociații și organizații neguvernamentale feministe – a formulat o listă de revendicări adresate îndeosebi Ministerului de Interne și Poliției Române (dar nu numai lor) prin care se solicită măsuri comcrete “împotriva unui sistem de control și pedeapsă care participă la umilirea și distrugerea vieților femeilor!”

Redăm mai jos textul manifestului formulat în data de 9 august 2019 de Coaliția pentru Egalitate de Gen:

“Pe 26 iulie, Alexandra Măceșanu, în vârstă de 15 ani, a fost dată dispărută. Adolescenta fusese răpită cu trei zile mai devreme de pe lângă orașul Caracal, sechestrată și violată de către Gheorghe Dincă, în vârstă de 65 de ani. Dincă a mărturisit uciderea atât a ei, cât și a Luizei Melencu, dispărută în aprilie. Șocul provocat în societate de către evenimente s-a prelungit în zilele ce au urmat când am aflat că Alexandra s-a luptat și a reușit să sune de trei ori poliția în cele trei zile de sechestru. Agenții nu au reacționat suficient de prompt, ba mai mult, a reieșit că i-au vorbit fetei pe un ton sarcastic și arogant. Evenimentele au scos la iveală sexismul atroce al poliției, nepăsarea autorităților cu privire la abuzurile suferite de femei și o cultură mediatică ce face din suferință un spectacol.

Dispariția Alexandrei Măceșanu și ceea ce a urmat: dezinteresul autorităților, complicitatea forțelor de ordine, manipularea operată de diverse instituții publice și căderea în senzațional a mass-media – toate sunt manifestări ale unei culturi patriarhale ce normalizează violența provocată de bărbați, hrănește neîncredere în fete și femei și reduce la tăcere vocile femeilor și ale persoanelor agresate de către aceștia.

REVENDICĂRI

Cerem:

– Informații oficiale cu privire la câți abuzatori sunt printre polițiști. Solicităm date concrete și pentru toate nivelurile instituției, însoțite de o descriere a măsurilor luate în privința agenților de poliție care au fost reclamați pentru violență de gen, atât domestică, cât și în serviciu!

– Simplificarea procedurii prin care persoanele abuzate sau ignorate de către agenți ai Poliției să poată depună plângeri împotriva acestora. Este necesar ca procedura să fie accesibilă, popularizată și să protejeze persoana reclamantă de posibilele amenințări ale reclamatului.

– Debirocratizarea procesului de eliberare gratuită a certificatului medico-legal pentru cazurile de viol, violență domestică și alte forme de violență.

– Simplificarea procedurilor instituționale de raportare a violurilor și a agresiunilor sexuale. Relatarea repetată în cursul anchetei (începând cu persoanele de încredere, continuând cu specialiștii – medic, asistent social, polițist, procuror, iar în final judecătorul) echivalează cu a re-trăi evenimentul și, automat, cu accentuarea umilințelor la care au fost supuse victimele.

– Mai multe adăposturi pentru persoane care se confruntă cu violență domestică și sexuală, conform cu recomandările Grupului de Lucru pentru Combaterea Violenței Asupra Femeilor al Consiliului Europei.

– Întărirea și subvenționarea serviciilor de transport și locuire publice la nivel național. Vrem să ne putem deplasa în siguranță fie că locuim în oraș, comună sau sat! Vrem să putem ieși din relații abuzive fără teama că vom rămâne în stradă din cauză că nu putem susține chirii de sute de euro pe lună!

– Introducerea în școli a unor programe accesibile dedicate educației pentru sănătatea reproducerii și egalitate de gen. Elaborarea programei să fie realizată prin consultarea publică a organizațiilor și rețelelor feministe, antirasiste și de reprezentare a comunităților LGBT, a persoanelor din mediul academic cu expertiză dovedită în domeniu și experiență de mobilizare.

– Formarea obligatorie a polițiștilor, personalului juridic și medical în problematica violenței de gen. Polițiștii, judecătorii și procurorii trebuie să învețe să acționeze în așa fel încât să nu mai minimizeze gravitatea sesizărilor referitoare la abuz, hărțuire, violență, viol, și în așa fel încât să trateze persoanele agresate cu respect, evitând adâncirea traumei.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.