Sute de animale afectate de pesta porcină în județul Satu Mare. Toate datele oficiale despre evoluția bolii

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare, Inspectoratul de Jandarmi Județean și Poliția de Frontieră Română au continuat programul de verificare în trafic pentru prevenirea și sancționarea comerțului și transporturilor ilicite cu animale vii, produse alimentare și pentru prevenirea difuzării pestei porcine africane în județ și în această săptămână.

În urma controalelor în trafic, au fost depistate într-un mijloc de transport 8 capete suine adule în greutate 147 kg, cu o valoare de 2200 lei. Suinele au fost confiscate, eutanasiate și incinerate într-o unitate de ecarisare, autorizată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor..

Ca urmare a neregulilor constatate în timpul verificărilor, inspectorii de specialitate au aplicat cinci  sancțiuni contravenționale în valoare totală de 3.100 lei, din care:  1 amendă contravențională în valoare de 1.600 lei – pentru 1 crescător particular de suine, din localitatea Andrid  – pentru introducerea fără documente sanitare veterinare a altor animale în efectivele existente în exploatația non profesională, – 1 amendă contravențională în valoare de 1.500 lei – pentru transportul de animale  neidentificate și neînregistrate, fără documente sanitare veterinare și  3 avertismente – 3 – crescători particulari, din localitățile : – 1 Sărăuad, – 1 Certeze, – 1 Ciuperceni, pentru  nedeclararea în termenul stabilit de legislație a animalelor nou achiziționate.

Rămân active, focarele de Pestă Porcină Africană, din exploatațiile non profesionale din localitățile : Bercu Nou – 2, Porumbești – 9, Mesteacăn – 3, Sărăuad – 6, Tășnad – 2, Santău  – 1.  Dintre cei 248 de porci domestici afectați de boală, 19 capete au murit iar 229 au fost uciși în focar.

Din cei 151 de mistreți găsiți morți –  un număr de 116 capete au fost pozitivi, iar  din cei 1418  mistreți împușcați,  un număr de 37 de mistreți au fost pozitivi în fondurile de vânătoare de pe raza județului.

Toate aglomerările și expozițiile de animale, din localitățile județului Satu – Mare, rămân închise până la noi dispoziții.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.