Despre exploatarea sexuală a minorilor și prevenirea traficului de persoane (foto)

Luni, 5 august a.c., reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare  – Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității și ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Oradea s-au întâlnit cu tinerii beneficiari ai Centrului de zi pentru copii ,, Sfânta Tatiana” și cu beneficiari din sistemul de protecție al D.G.A.S.P.C. Satu Mare – C.A.I.V.T.P.A.N.E. ,,Andrei” , cunoscut și ca Centrul de Tranzit.

Tema propusă de reprezentanții celor două instituții s-a axat pe prioritatea stabilită la nivel național și local, în domeniul prevenirii și anume – prevenirea victimizării minorilor, fiind și direcție de acțiune în cadrul campaniei inițiată de A.N.I.T.P. ,,Distruge zidul indiferenței! Traficul de persoane poate fi prevenit!”.

Tinerii prezenți, cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani au fost informați cu privire la dimensiunea şi formele de manifestare ale acestui fenomen, accentul punându-se pe exploatarea prin muncă și exploatarea sexuală a minorului. Pericolele care vin din mediul online, ofertele de muncă atractive propuse de cei implicați în procesul de racolare a victimelor, metoda lover – boy utilizată cu precădere în cazul tinerelor minore au fost prezentate participanților, cu exemplificarea unor cazuri concrete de trafic de persoane.

Ceea ce se poate face pentru a fi în siguranță, măsurile preventive facile și la îndemâna oricui pentru a nu deveni victima traficului de persoane au fost discutate cu tinerii, identificându-se soluții, modalități de rezolvare a unor situații problematice, inițiatorii fiind chiar participanții la respectivele întâlniri.

S-a urmărit creşterea gradului de conştientizare în rândul persoanelor vulnerabile cu privire la traficul de fiinţe umane, dar și informarea şi sensibilizarea populaţiei privind implicaţiile acestui fenomen, în vederea reducerii cererii din perspectiva exploatării sexuale.

Au fost abordate, de asemenea informații legate de ,,capcanele” care le generează folosirea rețelelor de socializare, precum  și principalele cauze care determină minorii să devină ținte sigure pentru răufăcătorii din mediul online – încrederea minorului,  ușor de câștigat în momentul când acesta caută înțelegere în mediul online, când trece prin situații conflictuale în familie, școală anturajul de prieteni.

Filmul tematic prezentat, pe înțelesul tuturor, a adus în prim plan idea protejării datelor cu caracter personal, precum și ideea că necunoscuții nu sunt ,,prietenii noștri”, chiar dacă se arată binevoitori cu noi și ne oferă accesul facil la diferite servicii.

Prin organizarea unor astfel de întâlniri cu  implicarea polițiștilor sătmăreni și a reprezentanților A.N.I.T.P. – Centrul Regional Oradea se dorește reducerea amplitudinii traficului de persoane,  printr-o mai bună informarea a cetățenilor, cu accent pe componenta prevenirii traficului.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.