VALORILE SĂTMARULUI. Actorul Radu Botar – rol principal într-un film românesc anticomunist de excepție: “Cardinalul” (foto-video)

Unul dintre cei mai pasionați și talentați actori sătmăreni de după anul 2000, Radu Botar, joacă rolul personajului principal – alături de alți artiști foarte cunoscuți precum Maria Ploae și Cristi Iacob, de exemplu – într-un cutremurător și extrem de bine realizat, artistic și documentar, film românesc. Personajul interpretat de actorul sătmărean Radu Botar este cadinalul Iuliu Hossu, figură emblematică – și prea puțin cunoscută încă – a istoriei României atât din perioada realizării Marii Uniri, cât și din aceea a timpurilor, de după cel de-al doilea război mondial, în care Uniunea Sovietică a instalat cu forța regimul comunist în țară.

Filmul în care actorul Radu Botar interpretează rolul principal se numește”Cardinalul”, o creație  a  regizorului  Nicolae Mărgineanu. Fiind acum în ultima sa fază, aceea de post-producție, deocamdată se știe foarte puțin despre acest film. Acesta este dedicat memoriei tatălui regizorului , reputatul psiholog Nicolae Mărgineanu, care a făcut 16 ani de închisoare comunistă ca deținut politic. Regizorul avea , la liberarea părintelui său, 26 de ani, o vârstă la care înțelegi ce se întâmplă și rămâi marcat de dorința ca adevărul să fie aflat, trecutul să nu fie uitat și să nu se repete.

Iată câteva fotografii din timpul filmărilor, cu actorul Radu Botar în prim-plan.

Filmul, după cum bănuiți din titlu, prezintă atitudinea de distrugere a Bisericii și a figurilor sale reprezentative, una din metodele cele mai subversive de  anihilare, alături de aceea a altor intelectuali de marcă , a sufletului si minților luminate ale neamului românesc.  În anii 1950 conducătorii  Bisericii greco-catolice sunt arestați și închiși în penitenciarul de la Sighet. Regimul sovietic interzice existența altei biserici, decât a celei ortodoxe (de fapt, și în U.R.S.S., multe biserici au fost dărâmate sau transformate în grajduri!) .Alături de mari politicieni români, personalitățile religioase din Transilvania sunt declarate, ele, subversive, dușmani ai poporului. În fața chinurilor , delațiunii fratricide , mijloacelor de dezumanizare dintre cele mai perfide, opțiunea nu poate fi decât convertirea sau moartea. În fața torționarilor se ridică  episcopul  Iuliu Hossu , care, prin curaj, verticalitate , devine un model și o călăuză pentru ceilalți preoți. Filmul este povestea sa și a tovarășilor săi de suferință.

Regie: Nicolae Mărgineanu  – Scenariu: Bogdan Adrian Toma – Scenografia:  Nicodim Dumitru- Coloana sonoră:Cornel Țăranu – Distribuție:  Radu Botar, Ioan Andrei Ionescu, Richard Bovnoczki, Maria Ploae, Cristi Iacob,Radu Brânzaru

Actorul sătmărean Radu Botar va putea fi văzut jucând în acest film în luna octombrie a acestui an.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.