Zeci de muncitori români din Germania, în prag de răscoală. Salariile și condițiile de trai și de muncă, mizerabile (video)

Zeci de muncitori agricoli români s-au răsculat la Zeiskam împotriva patronului german și a firmei românești de intermediere a forței de muncă, după ce le-a fost promisă inițial o plată mai mare ca mai apoi să primească mult mai puțin. Iuliana Zoicaș, una dintre muncitorii români păcăliți, a publicat pe pagina sa de Facebook un video în direct care a strâns în scurt timp sute de mii de vizualizări și mii de distribuiri.

Iuliana Zoicaș este la cules de ceapă la Zeiskam, în Germania, împreună cu alte câteva zeci de români, iar în video publicat în direct, de la fața locului, explică: „La început a zis că ne plătește cu 2,40 de euro la ladă, dar la urmă ne dă doar 1,50. Doamna Olga, de la firma din Sălaj cu care am venit este o mincinoasă!”

Iuliana Zoicaș afirmă că e bine ca „să știe cei de acasă să nu mai vină aici, ne mai ia și 300 de euro de fiecare când venim și noi nu facem nimic, nici un ban pentru acasă aici”, spune referindu-se la firma românească de intermediere a forței de muncă. Firma este din județul Sălaj.

Supărați, în data de 29 iulie iulie muncitorii români au lăsat lucrul în câmp și au mers la patronul german pentru a primi explicații. „Vrem dreptate, vrem dreptate”, au strigat ei. Mulți, aproape toți, nu știu limba germană și nici nu știu bine nici să explice în ce zonă a Germaniei sunt. „Plătim 10 euro pe zi chirie și condiții nu-s! La muncă taie lăzi și nu ne plătește cât ne-o zis de-acasă. Ne promite una în țară la plecare și odată ajunși la muncă ne dă mult mai puțin. Hoție și minciună!”

În video, românii – femei, bărbați – sunt cu găleți în mâini și chipuri obosite de muncă, lucrând după ce ies din containerele în care se întorc pentru a dormi sub soarele arzător al verii.

Viața grea a muncitorilor agricoli români din străinătate nu mai este o noutate pentru nimeni. Munca grea, obositoare, condițiile de transport și de cazare de multe ori inumane, exploatarea, mărunțișul care li se aruncă la sfârșitul zilei de lucru au făcut din ei sclavii Europei. O sclavie care a fost numită ca fiind una „modernă”, dar subjugarea acestor oameni, legați cu lanțurile sărăciei de angajatori și intermediari fără scrupule, ne duce cu gândul departe, la niște vremuri de iobăgie pe care le credeam demult apuse. De foarte multe ori muncitorii români sunt și victimele unor firme românești de intermediere a forței de muncă, în care oamenii își pun speranța, iar ele profită enorm de pe urma conaționalilor noștri.

Gepostet von Zoicas Iulyana am Freitag, 19. Juli 2019

Oamenii spun că au salarii de mizerie, că sunt plătiţi cu mult sub ceea ce li s-a promis şi că trăiesc în condiţii grele, îngrămădiţi. Deşi condiţiile sunt departe de a fi rezonabile, românilor li se cer câte 10 euro pe zi pentru cazare. Oamenii sunt transportaţi spre fermă în condiţii proaste. Zeci de persoane sunt înghesuite într-o remorcă şi duse la muncă.

Gepostet von Zoicas Iulyana am Dienstag, 30. Juli 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.