“Aniversăm” o lună de când cardul de sănătate e inutil. CNSAS tace chitic, medicii și pacienții suferă

Platforma informatică a asigurărilor de sănătate (PIAS) este nefuncțională pentru a 32-a zi consecutiv – cea mai gravă avarie de la introducerea cardului de sănătate. Platforma PIAS a funcționat temporar luni și marți, timp de câteva ore, iar de ieri este din nou complet nefuncțională. “Pentru cine are dileme, nu, nu merge, e la fel de beteagă ca pe 1 iulie si zău că nu cred că ar mai trebui să tăcem! Dar de când contează pacienții aici?”, afirmă Sandra Alexiu, medic de familie și președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate, instituție care răspunde de funcționarea sistemului, nu a mai făcut niciun anunț oficial pe această temă din data de 18 iulie, adică de exact două săptămâni.

“Aniversăm” o lună de când PIAS, adică Platforma informatică de asigurări de sănătate este indisponibilă. Sigur că din partea CNAS avem un comunicat pe 10 că nu merge din 5, dar doamna ministru însăși a afirmat de câteva ori ca PIAS nu merge de la 1. Bun, am înțeles, avem comunicat de start avarie, stăm liniștiți, avem siguranța legală că serviciile medicale vor fi validate în momentul în care avaria va fi declarată rezolvată. Dar au rămas în suspensie câteva probleme foarte importante”, spune medicul Sandra Alexiu.



De ce probleme de lovesc medicii de familie, conform Sandrei Alexiu:

“1. Raportarea serviciilor medicale efectuate în luna iunie, care nu s-a putut face peste tot, deci nici facturarea acestor servicii. Casele județene de Asigurări de Sănătate au găsit, în marea lor majoritate, soluții temporare, (facturare pe estimare, stornare când se rezolvă etc), sunt însă colegi care NU au putut raporta și nici factura. Ce facem cu ei? Cum își întrețin cabinetele? Și ce se va întâmpla cu pacienții?
2. S-au semnat contracte adiționale până la finalul anului, ca iar nu a fost în stare CNAS să facă normele la timp, deci de mâine alte distracții, aceste contracte trebuie reînnoite în sistemul informatic. Dacă aceasta reînnoire nu se poate face, ce facem cu pacienții de mâine? Cum îi vom putea consulta, trimite, trata? Nu avem un răspuns de la CNAS încă. Poate nu au încă un nou purtător de cuvânt? Mda, greu de găsit…
sursa: hotnews.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.