S-a mai adăugat un focar de pestă porcină la lista celor de până acum. Autoritățile au crescut gradul de alertă (foto)

A mai apărut un caz de pestă porcină în judeţul Satu Mare. Pînă astăzi, conform celui mai recent  comunicat al DSVSA Satu Mare, erau active 15 focare de Pestă Porcină Africană din exploatațiile non profesionale din localitățile : Bercu Nou – 2, Porumbești – 7, Mesteacăn – 2, Sărăuad – 2, Tășnad – 1. Se mai alătură un astfel de focar acestei liste. La Santău. Prin urmare, prefectul Darius Filip a convocat azi, 30 iulie 2019, de la ora 13,00, membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Satu Mare.

Prefectul, în calitate de preşedinte al Unităţii Locale de Decizie (ULD) Satu Mare, a supus aprobării membrilor CLCB Decizia nr. 9/2019 prin care s-a adoptat Planul de măsuri pentru controlul bolii în zona afectată. Planul stabileşte zonele de restricţie, protecţie şi supraveghere precum şi măsuri de restricţie pentru mişcarea animalelor în această zonă.

În concluzie, în momentul de faţă localităţile afectate de pesta porcină africană sunt: Porumbeşti, Mesteacăn, Halmeu, Bercu Nou, Tăşnad, Sărăuad şi Santău. Conform Directivei 2002/60/CE a Consiliului Uniunii Europene de stabilire a dispozițiilor specifice de combatere a pestei porcine africane, mişcarea animalelor este interzisă atât în zona de restricţie cât şi în zona de supraveghere, cu excepţia situaţiilor avizate de autoritatea sanitară veterinară.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.