Două comune hotărâte din județul Satu Mare vor avea, fiecare, steag propriu

La ședința de guvern de mâine, 31 iulie 2019, urmează să se adopte două proiecte prin care care se va legaliza faptul că două comune din județul Satu Mare vor avea, fiecare, un steag propriu.

Aceste două hotărâri de guvern urmează a fi adoptate în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi ale art. 2 alin. 2 șiart. 3 alin. 4 din Legea 141/2015 privind arborarea și folosirea de către unitățile administrativ-teritoriale a steagurilor proprii.

Comunele din județul Satu Mare care sunt vizate de cele două proiecte ale Guvernului sunt din Țara Oașului – Vama și Cămărzana.

 

Comuna Vama era vestită prin produsele sale ceramice, care perpetuează vechiul obicei dacic al olăritului,  ceramica sa – în care smalțul era asociat original cu motive, culori și procedee noi -, apărând de timpuriu, sub influența ceramicii bizantine. În prezent, această activitate tradițională este aproape abandonată, rămânând drept mărturie doar un frumos un muzeu al ceramicii.

Iată una dintre variantele de steag supuse dezbaterii publice de către Consiliul Local al comunei Vama înainte de a parcurge lungul drum birocratic până pe masa Guvernului.

Comuna Cămărzana este situată în partea de Nord-Est a județului Satu Mare, la o distanță de 25 km de orașul Negrești-Oaș, la capătul drumului județean DJ 109 K, respectiv 70 km față de reședința de județ, municipiul Satu Mare.
Comuna Cămărzana se întinde pe o suprafață de aproximativ 49 kmp și este străbătută de cele trei văi mai importante: Valea Mare, Ceaslășul și Lecâncioara.
De la prima vedere aspectul general este acela al unui sat singuratic, împrăștiat, așezat parcă într-un găvan și care este străjuit de culmile înalte ale dealurilor Piatra Cornii, Gemenele, Holmurile, Cetățuia și Copârcea. În mod cert, ceva din frumusețea încă prezentă a locurilor va fi stilizată în viitorul steag comunal.


Hotarele sunt în întregime convenționale și se învecineaza la NE cu Ucraina, la S și SE cu comuna Târșolț, la SV cu satul Aliceni și la V și NV cu comuna Turț.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.