Șeful STS și-a dat demisia, dar nu se simte deloc vinovat că apelurile la 112 ale fetei din Caracal n-au fost localizate

Șeful STS, Ionel Vasilca, și-a anunțat demisia luni, printr-un comunicat de presă. El precizează că decizia nu vine ca urmare “a existenței unei sincope, inadvertențe sau ca umare a celei mai mici umbre de vinovăție în exercitarea funcției de preluare și localizare a apelurilor de urgență 112”, ci pentru “a nu afecta prestigiul instituției”.

Generalul Ionel-Sorinel Vasilca a fost numit în funcție în 1 august 2017, după trecerea în rezervă a generalului Marcel Opriș. Vasilca a fost propus de președintele Klaus Iohannis, iar Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat propunerea. Vasilca a venit din poziția de adjunct al al lui Opriș. El a fost adjunct pe probleme tehnice al șefului STS din 2005.

Comunicatul șefului STS:

  • “Doresc să vă informez că, începând cu data de 29 iulie 2019, am înaintat Președintelui României demisia mea din funcția de director al Serviciului de Telecomunicații Speciale.
  • Fac precizarea că demisia nu a fost depusă ca urmare a existenței unei sincope, inadvertențe sau ca umare a celei mai mici umbre de vinovăție în exercitarea funcției de preluare și localizare a apelurilor de urgență 112 de către STS, a neglijenței mele în serviciu, a tratării superficiale sau a neasumării responsabilităților care privesc datoria mea și a tuturor angajaților de a garanta funcționarea continuă a serviciilor speciale, de cooperare și a celor pe linia 112.
  • Demisia a fost înaintată pentru a nu afecta prestigiul instituției”.

Anterior, au fost demiși Ioan Buda, inspectorul general al Poliției Române, prefectul județului Olt și ofițerii cu funcții de comandă din cadrul IPJ Olt și al Poliției Caracal. Toate aceste demiteri – pe care opinia publică le consideră încă total insuficiente – au fost puse în aplicare ca urmare a sinistrei tragedii de la Caracal, de săptămâna trecută, a cărei victime au fost două adolescente, Alexandra și Luiza.

Alexandra reușise, înainte de a fi ucisă, să apeleze – de trei ori la rând! – serviciul de urgență 112, gestionat de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), dar eforturile ei s-au dovedit inutile pentru că nu a putut fi localizată cu precizie și asta, pe lângă incompetența pură a unor polițiști și procurori, a dus la moartea ei atroce.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.