OPINII. Tragedia de la Caracal – “se folosesc de sufletul vostru pentru a-și face jocurile”

S-au spus deja multe despre cazul fetelor ucise la Caracal. Dar niciun reprezentant al instituțiilor de forță – Poliție, STS, Parchet etc. – sau al vreunuia din partidele care s-au perindat la putere în ultimii 30 de ani nu s-a obosit nici măcar să ceară iertare…

Sătmăreni și jurnaliști și-au exprimat, argumentat, opiniile despre tot ce s-a întâmplat (și ce se întâmplă după) în cazul cutremurătoarei tragedii de la Caracal. Pe conturile lor de Facebook sau în comentarii la articole de pe Sătmăreanul.net.

Carmen Tuță, sătmăreancă (angajată la ZES Zollner Electronic)

N-am auzit pe nimeni la televizor să vorbească despre asta. Poate nu i s-a părut nimănui important Așa că o să vorbesc eu aici. Mie mi se pare important. Foarte important.

Ce căuta Alexandra în mașina celui care a ucis-o? Făcea autostopul. De ce făcea autostopul Alexandra? Pentru că venea de la Dobrosleni la Caracal. Ce făcea Alexandra la Caracal? Fusese la meditații.

Alexandra făcea autostopul pentru că rutele interjudețene au fost desființate.

Alexandra mergea la meditații în Caracal pentru că în satul ei nu găsise un profesor pe care să se bazeze că o va ajuta să ia bacalaureatul cu nota pe care o visa.

Alexandra trebuia să facă meditații pentru că sistemul românesc de Educație nu i-a oferit în școală ceea ce îi trebuia.

Așa că a apelat la meditații. Și la autostop.

Un om a ucis-o pe Alexandra. Societatea și politica ultimilor 30 de ani i-au creat acelui om toate condițiile ca să o omoare pe Alexandra. El doar a venit și a luat. O viață.

 

Cosmin Mureșan, sătmărean (designer de modă)

Citeam dimineața declarația Președintelui nostru referitor la evenimentele din ultima vreme. Am intrat pe comentarii, dintr-un voyeurism facebook-ian, unde toată lumea delirează despre demisii și pedepse pentru cei vinovați (nenumiti, dar vinovati).

M-am gândit să comentez și eu. dar mi-am dat seama că la nici un comentariu presedintele de tip facebook nu a raspuns. Deși, de o perioadă bună, își conduce țara de pe rețelele sociale și se pierde în certuri plângăcioase cu Tanța și cu Costel. Așa că…

Domnule Președinte,

Încetați să mai credeți că puteți vorbi în numele Alexandrei! Puteți vorbi în numele animalului care a omorat-o, pentru că ați (am) încurajat (cu toții) un sistem care i-a permis ca timp de 19 ore să îl doară la banană de un sistem care se presupunea că ne apără. Și nu a făcut-o.

Pe Alexandra nu o puteți mătura sub covor pentru că, de fapt, noi toți nu o putem ignora. Este prea grav, prea mult și prea oribil ce s-a întâmplat. De uitat, cu siguranță o vom uita. Se va mai naște o altă dramă în lumea mondenă care să ne țină ocupați, demisionarii vor reveni la posturi, bugetarii se vor plânge în continuare de bani și stess, privații vor continua să supraviețuiască pentru a asigura bugetarilor bani și stress, nu vom avea autostrăzi și ne vom complace în imaginea (cultivată și de sistemul dumneavoastră) că oricum suntem proști și ne merităm soarta. Viața călduță în care lâncezim va continua. Animalul va scrie două cărți și va ieși din pușcărie mai repede decât credem noi.

Vorbiți de demisii. Ministrul Transporturilor din Japonia a demisionat pentru câteva secunde de întârziere a unui tren de mare viteză. Pentru 19 ore, raportat proporțional, ar trebui toți să intrăm în pușcărie. Toți.

Preferăm să ne îmbrăcăm în haine la comandă dupa branduri de lux plătind o mizerie de bani care încurajează decesul unei industrii altădată înfloritoare. Preferăm să dăm bani bisericii când ne naștem, ne căsătorim și, mai ales, când murim de parcă creștinarea noastră depinde de taxe și impozite. Preferăm să închidem ochii când vedem ceva inuman, dar ni se scoală să comentăm DUPĂ ce s-a întâmplat grozăvia, arătând cu degetul către alți vinovați.

Toți suntem vinovați. Eu – pentru că am ales să trăiesc pasiv într-o societate în care trebuie să îți bagi capul în nisip ca să nu fii luat la ochi. Tu, Domnule Președinte, pentru că ai tolerat un asemenea sistem. Oamenii care protestează acum în fața casei animalului au ales să nu intervină când trebuia. Toți.

 

Florin Poenaru, jurnalist

Statul polițienesc este acel stat în care se aruncă anual cu sute de milioane de euro în instituții de forță, dar poliția mai degrabă bate și omoară oameni decât salvează oameni. Nu e vorba pur și simplu de incompetență, ci de un mecanism sistemic în care cetățenii nu contează, ci doar reproducerea privilegiilor.

 

Răzvan Chiruță, redactor-șef Newsweek România

Vă rog eu nu mai distribuiți prostia aia că dacă nu picau protocoalele cu SRI, Alexandra ar fi fost salvată pentru că SRI ar fi identificat mai ușor telefonul.

În primul rând, în 2014, când a avut loc accidentul din Apuseni, eram în epoca de glorie a protocoalelor dintre serviciul de informații și cam toate instituțiile implicate în așa ceva. A folosit? Nu, au murit 2 oameni pentru că salvatorii au ajuns prea târziu.

În al doilea rând, în era tehnologiei ultra avansate, serviciul 112 lucrează cu sisteme depășite, “modernizate” de Ghiță, fugarul protejat în trecut de SRI. Aici trebuie rezolvată problema, nu prin protocoale care nu au legătură. Modernizare reală, nu un nou set de hârtii inutile.

Eu înțeleg că pentru unii e un moment emoțional numai bun să își impună agenda sau obsesiile, dar nu picați în plasa unor astfel de persoane.

Se folosesc de sufletul vostru pentru a-și face jocurile.

Sigur, Dragnea și jegurile din jurul lui (Dăncilă, Carmen Dan, Șerban Nicolae, Nicolicea, Iordache, Toader sau Ștefanescu) au dat curaj infractorilor și au stricat și mai tare justiția (insist pe și mai tare, că nu era minunată nici înainte). Dar hai să nu mai politizăm dramele din jurul nostru.

STS nu a găsit pe cei din accidentul din Apuseni când Dragnea nu era pe agenda noastră (din păcate, că tare bine ar fi fost să fie).

La Colectiv, DNA încă era pe culme, deschidea dosare pe bandă. Tot degeaba.

Aici nu e o problemă din ultimii trei ani. E de 30 de ani.

Toți politicienii din ultimii 30 de ani sunt autori și complice ai acestui stat eșuat. Al acestor crime.

România nu era minunată în 2016 și acum e praf. Era praf și atunci.

Și o spun, enervant, știu, că și noi toți suntem complici. Toți, cu compromisurile mai mari sau mai mici, cu votarea hoților și nevot, cu șpăgi date la doctor și la poliție, cu ochi închiși când incompetenți ne-au condus la serviciu și tot așa.

Până nu vom fi onești cu noi și vom căuta explicații doar într-o parte, nimic nu se va schimba.

Toți trebuie să ne schimbăm. Toți.

 

Câmpan Ciprian Ioan, sătmărean (la muncă în Spania)

Un sistem bolnav si infirm… asta dovedește încă o dată că suntem conduși de niște incompetenți care dau vina unul pe altul.

 

Dora Constantinovici, sătmăreancă (jurnalistă în București)

Dacă aș fi Putere – zilele astea, după ce i-aș fi dat pe toți cei responsabili afară (dar nu i-aș fi mutat pe alte posturi, ci direct afară din sistem) m-aș fi ascuns sub o piatră și n-aș fi ieșit cu propuneri pentru referendumuri inutile. Dacă aș fi fost Opoziție tot așa, zilele astea, direct sub o piatră – căci să te urci politic pe spatele unei tragedii este nu doar josnic dar de-a dreptul scârbos. Că poate se apucă cineva să contorizeze ce făcea poliția și în anul tehnocrației și câte cazuri de copii dispăruți au fost lăsate nerezolvate atunci.

Robert Veress, jurnalist

Ce zic procurorii (e o versiune care mai lasă loc de ceva speranţe; dacă se adeverește, ar însemna că poliţiștii au lansat petarde, ca să se disculpe):

Vineri, ora 03,05- sunt luate mandatele de percheziție de la instanță

Vineri , ora 03,15- Politia anunță că nu mai are oameni disponibili la sediu

Vineri, ora 05,30- se constituie echipa de polițiști

Vineri, ora 06,00- se intră în locurile pentru care au fost luate mandatele de percheziție, inclusiv în locuința suspectului.

De asemenea, datele cunoscute de procurori indică faptul că niciun vecin al suspectului nu a sunat la 112 pentru că ar fi auzit țipete. În cauză au fost supravegheate toate numerele de telefon disponibile și cu privire la care exista o suspiciune că aveau legătură cu cauza, în condițiile legii, în încercarea de a identifica locul unde este victima. Victima nu a dat informații la 112 despre vreun service, ci doar a spus ca vede un copac, un gard roșu, un brad, câinii si un autoturism.

Localizarea făcută de STS a fost pe o arie de câteva sute de case deoarece atât permite sistemul utilizat de aceștia. În cauză nu s-a utilizat tehnica SRI, indisponibilă anchetelor penale după decizia CCR.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.