Gabriel Leș va propune în prima ședință CSAT trecerea STS la MAPN

Tragedia cutremurătoare a uciderii celor două fete de la Caracal și, mai ales, demonstrarea clară a incompetenței groaznice a unei întregi serii de instituții ale statului – de la Poliție și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STST) până la procurori, magistrați și înalți funcționari publici – l-a determinat pe ministrul Apărării, Gabriel Leș, să facă o propunere de bun-simț, responsabilă și categoric viabilă: trecerea STS în subordinea Ministerului Apărării. Însă propunerea sa a generat un val de reacții dușmănoase, reacții determinate exclusiv de rațiuni politice meschine (și nu numai).

Ministrul Gabriel Leș a oferit o declarație în exclusivitate pentru Sătmăreanul.net în legătură cu această situație. Înainte de aceasta, însă, iată ce a postat Gabriel Leș pe contul său de Facebook în urmă cu câteva minute:

“Am venit cu o propunere privind STS, pentru că instituția pe care o coordonez dispune de capacitatea și legitimitatea de a veni cu soluții alternative. Au trecut 12 ani de când problema stringentă a localizării prin 112 a fost ridicată și nu avem încă un sistem funcțional. Imediat au apărut suspiciuni legate de dorința PSD de a prelua controlul aupra unui serviciu secret implicat în gestionarea alegerilor. Cred ca este inutil să încerc sa-i conving pe cei care au lansat aceste scenarii că nu există asmenea intenții, ci doar dorința de a pune umărul la corectarea unui sistem. Este de necrezut că teama unora de a vedea ce este în bucătăria internă a STS poate bloca nevoia de a reconstrui un mecanism de care depind vieți. Cred că suntem un caz unic în lumea civilizată în care un serviciu secret se ocupă de colectarea și procesarea voturilor cetățenilor și ajustarea rezultatelor. Văd că numai posibilitatea ipotetică de a avea o privire neutră asupra derulării acestui proces generează panică în anumite zone.”

Întrebat de Sătmăreanul.net despre propunerea sa de trecere a STS în subordinea Ministerului Apărării și despre primele reacții de împotrivire vehementă a unor persoane cu înalte funcții de conducere, Gabriel Leș a declarat următoarele:

“Nu înțeleg, din punct de vedere uman, logica unor astfel de reacții tendențioase la propunerea mea de trecere a STS în subordinea Ministerului Apărării. Eu am propus asta doar pentru că îmi doresc din tot sufletul ca astfel de situații cumplite precum cea de la Caracal să nu se mai întâmple. Propunerea mea nu are niciun fel de dedesubturi de natură politică sau electorală, e absurd să se spună așa ceva! Pentru că azi e un ministru al PSD la Apărare, dar mâine poate să fie de la PNL sau de la oricare alt partid. Ideea este de a rezolva erori din astea care uite că duc la pierderea de vieți omenești, atât. Oricum, STS a mai fost în subordinea Ministerului Apărării la începuturile lui. Și nu pot să nu precizez că folosirea de tehnologie de tip militar, net superioară celei folosite acum de STS, ar fi evident de dorit. Dacă ar fi în subordinea Ministerului Apărării, achizițiile de tehnologie specifică ultraperformantă s-ar derula mai repede. Și, dacă voi fi întrebat, evident că voi susține această propunere în ședința CSAT care e programată pentru marți, chiar dacă nu este pe ordinea de zi.”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.