Vot cu final cunoscut dinainte. Va fi licitație corectă de tot pentru a da peste 60 de milioane de euro pe salubrizare (galerie foto-video)

În ședința de azi a Consiliului local Satu Mare s-a votat (14 pro și 4 contra) – și după discuții uneori ironic-acide între consilieri ai UDMR și cei ai PSD plus city-managerul Csaba Maskulik – pentru ca sătmărenii să plătească 66,1 milioane de euro (cu TVA-ul inclus) pentru operatorul de salubritate care va câștiga viitoarea licitație pentru obținerea unui contract pe 10 ani. Acești bani vor fi plătiți din bugetul local, cel la care cotizează fiecare sătmărean plătitor de impozite. La asta se mai adaugă și facturile individuale ale zecilor de mii de sătmăreni abonați – acești bani se adaugă la banii plătiți pentru salubrizare și deszăpezire din bugetul local.

Acest proiect a fost relativ dezbătut și discutat înainte de a se da votul final. Președinte de ședință a fost consilierul FDG-UDMR Ștefan Ressler. Consilierii UDMR și PNL, strâns uniți în jurul marelui absent, primarul Gabor Kereskenyi, și-au permis să fie ironici la adresa consilierilor PSD (care, oricum, erau cu efectivul incomplet). Aceștia s-au abținut de la vot.

Iată câteva secvențe de la încercările de dezbatere a acestui proiect extrem de important pentru sătmăreni – și pentru că e vorba de curățenia orașului, dar și pentru că e vorba de o sumă consistentă pusă în joc.

Deși absent – plecat brusc în concediu -, primarul de Satu Mare Gabor Kereskenyi a postat pe contul său de Facebook următorul text:

“Proiectul de hotărâre privind aprobarea delegării gestiunii serviciului de salubrizare în municipiului Satu Mare, prin contract de concesiune a fost aprobat joi, 25 iulie, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local. După semnarea noului contract și conform caietului de sarcini, operatorul de salubrizare va avea mai multe obiective și obligații, dintre care amintim:

  • operatorul este obligat să colecteze în 4 fracții separate(hârtie,plastic, metal și sticlă) iar din 2021 va lua măsuri pentru separarea deșeurilor menajere de deșeurile biodegradabile, colectând astfel în 5 fracții separate
  • operatorul pe cheltuia proprie va moderniza punctele de colectare astfel încât să aibă fante de închidere și să se permită precolectarea separată a deșeurilor
  • toate utilajele vor fi dotate cu sistem GPS pentru a fi urmărite în timp real
  • operatorul va avea obligația de a înființa un Centrul de colectare a deșeurilor voluminoase și reciclabile. Cetățenii care vor dori să se debaraseze de aceste deșeuri o vor putea face în mod gratuit
  • înființarea patrulei ECO care va verifica printre altele modul în care cetățenii fac precolectarea deșeurilor , modul de depozitare al deșeurilor, identificarea persoanelor care nu au încheiat un contractul cu operatorul de salubrizare etc.
  • operatorul este obligat să pună la dispoziția cetățenilor contracost saci pentru colectarea deșeurilor vegetale
  • operatorul are obligația de a avea în dotare utilaje și mașini care respect[ cele mai stricte norme de poluare
  • operatorul va putea fi penalizat sau sancționat, după caz, dacă nu respectă cel puțin două cerințe prevăzute în regulamentul de salubrizare”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.