Nou model de casă inteligentă creat la liceul sătmărean cel mai tare la robotică din nord-vestul României (galerie foto)

Aplicații pentru case inteligente, tipărire 3D, micro:bit, roboți și jocuri video – sunt doar câteva dintre activitățile inițiate de profesori de informatică în anul școlar 2018-2019, cu sprijinul finanțării acordate Societe Generale European Business Services, în cadrul programului Predau Viitor dezvoltat de Asociația Techsoup în parteneriat strategic cu Romanian-American Foundation.

Cinci inițiative propuse de șase profesori care predau informatica în școli din București, Cluj-Napoca, Onești, Oradea, Râmnicu Vâlcea și Satu Mare au fost selecționate din cele peste 20 de proiecte înscrise de profesorii participanți în Acceleratorul Predau Viitor 2018, ca activitate de suport creată exclusiv pentru aceștia, și au primit suport financiar de la Société Générale EBS din fondul disponibil de 4.250 EURO.

Inițiativele câștigătoare au implicat 194 de elevi, cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani, în activități de învățare a informaticii prin proiecte. Cu facilitarea profesorilor, aceștia au creat 17 produse de tehnologie, descoperind atât beneficiile învățării prin proiecte, cât și 11 tehnologii diferite, în plus față de programa de informatică.

R0b0Te@ch4Future este clubul de Internet of things pentru elevi de clasa a X-a, specializarea matematică-informatică, creat și facilitat de Timea Kabai, profesoară de informatică la Colegiul Naţional „Ioan Slavici” din Satu Mare.

Timp de 6 luni elevii s-au documentat despre Internet of Things și case inteligente, și au învățat să programeze cu Arduino pentru a crea propriile lor produse bazate pe senzori pentru casă. Au creat un model de casă inteligentă, iar împreună cu aplicaţia lor care coordonează senzorii din casă, SmartHouse, au obţinut locul III la secţiunea Roboţi, la etapa națională a Olimpiadei de Creativitate Ştiinţifică, care s-a desfășurat în luna iunie 2019, la Suceava. Mai mult, casa a fost vedeta evenimentului de tip „porți deschise” organizat de Colegiu pentru elevii de gimnaziu din Satu Mare, care s-au putut juca cu această aplicație practică a informaticii pe care o învață la școală.

Miruna Pop, elevă în echipa R0b0Te@ch4Future: „Pentru mine proiectul a reprezentat o poartă dinspre laboratorul de informatică către practică, ajutându-mă să mă apropii tot mai mult de domeniul preferat, să învăț despre acesta și să încep să îl înțeleg. În urma acestei experiențe am avut parte și de alte beneficii, precum munca în echipă, importanța organizării, a responsabilității și a colegialității și, de asemenea, munca cot la cot cu un profesor implicat.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.