Cum se ajunge director în învățământ – interviu de 20 de minute pentru o funcție valabilă un an școlar

Dosar cu șină, acordul de renunțare la drepturile de detașare, declarații că nu ocupă vreo funcție de conducere în vreun partid și că nu a făcut poliție politică – iată numai câteva dintre condițiile obligatorii pentru orice candidat la “bătăliile birocratice” pentru obținerea (prin detașare) a funcției de director sau director adjunct în câteva zeci de unități de învățământ din județul Satu Mare. De neoficialele “recomandări”, mai mult sau mai puțin politice, evident că nu se pomenește nimic (chiar dacă se mai practică uneori).
Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare organizează, în 30 iulie 2019, interviurile pentru ocuparea prin detașare în interesul învățământului, pentru anul școlar 2019-2020, a funcțiilor vacante de director și director adjunct în 33 școli, licee și grădinițe din județ.
Un interviu durează maximum 20 de minute și constă în prezentarea unui plan de management și trei întrebări din legislația studiată conform bibliografiei comunicate anterior.
În total sunt puse la bătaie 31 de astfel de posturi, dintre care 21 de director și 10 de director adjunct. Pentru municipiul Satu Mare, sunt vacante fotolii de director la Școala gimnazială nr. 10 (botezată, mai nou, Școala “Rakoczi Ferenc”), Liceul Reformat și Centrul de Excelență, respectiv de director adjunct la Colegiul Național Doamna Stanca, Școala Gimnazială Mircea Eliade și Centrul școlar pentru educație incluzivă.
Alte funcții de conducere vacante sunt disponibile la unități de învățământ preuniversitar din Carei, Negrești Oaș, Livada, Agriș, Berveni, Trip, Bogdand, Cămărzana, Căuaș, Cehal, Culciu Mare, Micula, Orașu Nou, Racșa, Tiream, Cărășeu, Căpleni, Urziceni, Lazuri, Halmeu, Pișcolt, Păulești și Viile Satu Mare.
La interviu pot participa cadrele didactice care îndeplinesc cumulativ o serie de condiții. Astfel, candidații trebuie fie absolvenți de studii superioare, membri ai Corpului Național de experți în management educațional, titulari în învățământul preuniversitar, având contract încheiat pe perioadă nedeterminată, au cel puțin gradul II în învățământ ori au dobândit titlul științific de doctor. De asemenea, li se cere să aibă calificative profesionale, manageriale și morale, reflectate prin calificativul “foarte bine” obținut în ultimii 4 ani școlari lucrați efectiv la catedră și să nu fi fost sancționate disciplinar în ultimul an școlar anterior anului desfășurării concursului și nici în anul școlar abia încheiat.
După perioada de înscrieri (care se încheie chiar azi), rezultatul evaluării dosarelor depuse și programarea pentru interviu urmează să aibă loc în 29 iulie, această probă urmând să se desfășoare în data de 30 iulie (pentru aceeași zi fiind programată și publicarea rezultatelor, în zilele următoare urmând să aibă loc soluționarea eventualelor contestații și validarea rezultatelor de către Consiliul de administrație al ISJ Satu Mare).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.