IN MEMORIAM Rudolf Fátyol – pregătea cel mai important eveniment din istoria Filarmonicii “Dinu Lipatti”

A plecat dintre noi un artist veritabil, un reper de identitate pentru orașul nostru: maestrul conf. univ. dr. Rudolf Fátyol. Cetățean de onoare al municipiului Satu Mare, prin tot ceea ce a făcut, maestrul Fátyol și-a pus întreaga viață în slujba culturii sătmărene. De atltfel, chiar în acest an s-au împlinit 35 de ani de activitate a maestrului Fátyol în calitate de solist, violonist concertist alături de orchestra Filarmonicii Dinu Lipatti și 28 de ani de când era director general al instituției de cultură.

Municipiul Satu Mare a fost partener și susținător al Filarmonicii Dinu Lipatti condusă de maestrul dr. Rudolf Fátyol,  atât în vremurile în care instituția a fost finanțată de Primăria Municipiului Satu Mare sau prin parteneriatul care a existat mereu pentru organizarea prestigiosului eveniment Festivalul Internațional „Zile muzicale sătmărene” ce se află în acest an la cea de-a 42-a ediție.

I-am admirat sacrificiul şi răbdarea de care a dat dovadă, precum şi harul divin ce l-a inspirat, căci acestui lucru i se datorează respectul pe care îl poartă în suflet sătmărenii. A fost un exemplu de devotament și de professionalism pentru meseria pe care a slujit-o cu o iubire de neegalat! Dacă Filarmonica Dinu Lipatti este una de prestigiu la nivel național și internațional, maestrului Fátyol i se datorează acest lucru ! Avem acum o mare responsabilitate: să păstrăm Filarmonica Dinu Lipatti la același nivel de excelență! Sătmărenii l-au iubit, l-au respectat şi sunt convins că el va rămâne în memoria colectivă ca un simbol al orașului nostru. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a declarat primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor.

Cel mai longeviv manager din ultimii 100 de ani

Anul trecut, în februarie, în cadrul unei ceremonii solemne organizate la București, managerul Filarmonicii Dinu Lipatti, maestrul Rudolf Fátyol, a primit din partea Uniunii Criticilor, Redactorilor şi Realizatorilor Muzicali din România, Diploma de Excelență pentru cel mai longeviv manager de instituții de spectacole din ultimii 100 de ani, fiind extrem de mândru de realizările lui.

În toată activitatea sa, maestrul conf. univ. dr. Rudolf Fátyol a fost un model al devotamentului și perseverenței. A transmis publicului și multor generații de muzicieni o minunată lecție de generozitate artistică, restituind prin activitatea sa, munca și dragostea acumulată în slujba muzicii de-a lungul celor 35 de ani de activitate.

A avut o relație deosebită cu maestrul Franz Lamprecht, directorul muzical al filamronicii sătmărene. De câte ori avea ocazia subilina faptul că, datorită acestei colaborări a reușit să doteze Filarmonica Dinu Lipatti cu partituri și instrumente muzicale de valoare. De altfel, cu ocazia stagiunii centenare de muzică simfonică în Satu Mare, Uniunea Criticilor Muzicali „Mihail Jora” a conferit o Diplomă de excelenţă celor doi directori ai Filarmonicii sătmărene, dr. Rudolf Fatyol (director general) şi Franz Lamprecht (director muzical), diploma fiind semnată de preşedintele Uniunii, reputatul muzicolog Grigore Constantinescu.

Alături de dirijorul și impresarul Franz Lamprecht a reușit să încheie un parteneriat solid cu orchestre de renume, dirijori, soliști și muzicieni din Germania. Concertele simfonice realizate în colaborare cu partenerul german, coordonate de maestrul Franz Lamprecht – prim dirijorul simfonicului sătmărean şi directorul muzical al instituţiei, s-au bucurat de foarte mare succes atât în Germania cât şi la noi în ţară.

De asemenea, a avut o strânsă și veche colaborare cu Ministerul Culturii și Educației și Ambasada Japoniei la București prin maestrul Shinya Ozaki, dirijor invitat permanent al filarmonicii sătmărene, ceea ce reprezintă o altă dovadă a recunoașterii lui profesionale.

Totodată soliştii Operelor de Stat din Cluj-Napoca, Timişoara, Bucureşti, Universităţii din Debrecen, în spectacolele, respectiv, operele, operetele sau concertele cu arii celebre au fost primiţi cu deosebitã căldură de nenumărate ori de maestrul Rudolf Fátyol, care încerca să surprindă în fiecare stagiune publicul meloman sătmărean.

Stabilind relaţii cu Academii de muzică, Filarmonici şi Opere atât în ţară cât şi în străinătate, a reuşit să aducă frecvent pentru sătmăreni, pe scena filarmonicii, artişti, muzicieni de renume mondial şi să ducă mai departe faima şi numele instituției de cultură.

A reușit să promoveze frumusețea muzicii simfonice atât și în rândul melomanilor cât și a celor care nu frecventau concertele simfonice. Un exemplu relevant în acest sens a fost organizarea festivalului „Muzica în Bisericile Municipiilor şi Judeţului Satu Mare” inițiat în anul 2010, care s-a bucurat de o largă audienţă în fiecare an, fiind primit cu căldură de toate confesiunile.

Dintre evenimentele și proiectele ce poartă amprenta maestrului amintim „Gala Tinerilor Concertiști”, „Festivalul Internațional Memorialul Ștefan Ruha”, organizat la Satu Mare și Carei, „Festivalul Internațional Zilele Muzicale Sătmărene”, concertele simfonice extraordinare de Crăciun și Anul Nou, concertele extraordinare organizate în aer liber, precum „Concertul Estival în aer liber”, sub bagheta maestrului Franz Lamprecht, susţinut pe platoul din centrul oraşului şi „Concertul orchestrei de camerã Consonantia”, la castelul medieval din Medieşu Aurit.

Ultimele turnee, ca de altfel, toate pe care le-a întreprins, fie singur, fie alături de orchestra sătmăreană, s-au bucurat de o foarte bună primire din partea publicului și a presei de specialitate. Numai în anul 2017, Filarmonica Dinu Lipatti din Satu Mare a concertat în patru turnee artistice în Germania, iar anul trecut, simfonicul sătmărean a avut un turneu artistic în China alături de Viena Donau Philharmonic.

Se pregătea pentru cel mai important eveniment din istoria Filarmonicii “Dinu Lipatti”

La începutul acestui an, maestrul anunța că în 19 septembrie, Filarmonica Dinu Lipatti va participa în premieră la al treilea cel mai important eveniment muzical din lume, după BBC Proms și Festivalul din Lucerna, respectiv la Festivalul ”George Enescu”, transmis de Televiziunea Română și Societatea Română de Radiodifuziune – Radio România.

La acest eveniment, maestrul dr. Fátyol urma să suțină la vioară alături de orchestra filarmonicii secțiuni din suitele de balet “Romeo și Julieta”, alături de dirijorul Cristian Lupeș. Maestrul spunea că este unul dintre cele mai importante momente din istoria instituției de cultură care urmează să aniverseze 70 de ani de existență în toamna acestui an. Evenimentul urma să pună în evidență personalitatea și activitatea maestrului și reprezenta încununarea unei serii de recunoașteri ale meritelor sale.

De asemenea, maestrul pregătea și cea de-a 42 a ediție a Festivalul Internațional „Zile muzicale sătmărene” care va avea loc pe 26 septembrie și unde vor fi prezenți invitați de marcă din Spania, Argentina, Japonia, Rusia, Italia, Germania și bineînțeles din țara noastră.

Toată munca și devotamentului maestrul conf. univ. dr. Rudolf Fátyol, precum și dragostea pentru muzică au dus la stabilirea unui loc important al Filarmonicii Dinu Lipatti în eșalonul de elită al instituțiilor similar din țară, acolo unde aparține. O dată cu trecerea în eternitate a maestrului, Satu Mare pierde o personalitate emblematică, un intelectual și un om de cultură desăvârșit care prin carisma și influența lui muzicală au schimbat până și modul în care cei mai mulți dintre sătmăreni au simțit de-a lungul anilor eternul ritm și alchimia muzicii clasice.

Un Comentariu la "IN MEMORIAM Rudolf Fátyol – pregătea cel mai important eveniment din istoria Filarmonicii “Dinu Lipatti”"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.