Original proiect de robotică al Colegiului ”Ioan Slavici” pentru facilitarea deplasării urbane a persoanelor nevăzătoare

20 de organizații nonprofit au fost selectate până în prezent pentru a primi finanțări prin programul Meet and Code. Acestea vor organiza în toamnă 24 de evenimente de tehnologie și programarecu și despre: roboți Bee-Bot, programarea unei intersecții rutiere semaforizate sonor, pentru nevăzători, cu ajutorul programului Arduino, roboți Lego WeDo, programarea unei drone pentru desfășurarea lecțiilor de geografie și științe, Micro:bit și Python, crearea unor scenarii de reciclare în comunitate cu ajutorul mediului de programare vizuală Scratch și nu numai.

Două dintre evenimentele selectate se vor desfășura în Satu Mare: unul este centrat pe crearea unui sistem de măsurare a gradului de poluare a aerului, iar celălalt pe facilitarea deplasării prin oraș a persoanelor nevăzătoare.

Acest al doilea proiect a fost câștigat de Asociația Părinților de la Colegiul național ”Ioan Slavici” din Satu Mare și va fi prezentat public în zilele de 8 și 15 octombrie 2019, între orele 8-15, în incinta instituției școlare situată pe str. Ioan Slavici nr. 4 din municipiul Satu Mare.

Iată o scurtă prezentare, ca avanpremieră, a acestui original și îndrăzneț proiect:

Evenimentul își presupune familiarizarea elevilor cu o problemă reală a vieții: circulația nevăzătorilor în trafic și rezolvarea acesteia cu ajutorul tehnologiei. Pentru acest grup de oameni este destul de dificil de a traversa o stradă, chiar și dacă e dirijat de un semafor. La începutul evenimentului, vom face o demonstrație despre ce înseamnă să fii nevăzător, legând ochii elevilor. Pentru a veni în ajutorul acestor persoane împreună cu elevii clasei a IX-a vom crea o intersecție dirijată cu semafoare, care va emite diverse sunete sugestive în funcție de culoarea semaforului.
În cadrul evenimentului vom învăța bazele programării Arduino, urmat de crearea unei machete unei intersecții. După finalizarea machetei, elevii vor fi împărtiți pe grupe de 3, care vor crea singuri programul pentru intersecția dirijată.
Totii elevi vor primi diplome de participare, si primele trei echipe vor fi premiați cu echipamente IT.

În total, 90 de evenimente de programare și tehnologie din România vor primi finanțări Meet and Code, în valoare totală de 27.000 EURO. Organizațiile pot aplica online până pe 8 septembrie 2019, pe platformawww.meet-and-code.org, cu una sau mai multe propuneri de evenimente. Procesul de evaluare și finanțare derulat de Asociația Techsoup se desfășoară pe toată durata perioadei de înscriere.

La nivel european, inițiativa Meet and Code oferă anul acesta finanțări de peste 430.000 Euro pentru evenimente organizate în 25 de țări, în cadrul Europe Code Week 2019

Până pe 8 iulie 2019, 22 de organizații nonprofit din România au înscris 41 de propuneri de evenimente, cu o medie de 2 evenimente înscrise per organizație.  

Pe lângă aceste finanțări, Meet and Code va oferi și premii pentru cele mai creative și originale evenimente prin care organizațiile nonprofit și-au propus să atragă copii și tinerii spre programare și tehnologie. Organizațiile care aplică pentru fondurile Meet and Code vor putea alege dacă doresc să participe și în Competiția Meet and Code. Premiile se vor acorda anul acesta pentru patru categorii: Girls do IT!, Community, Diversity și Code for the Planet. Publicul va putea să își voteze evenimentul preferat și în secțiunea specială Premiul Publicului.

În cadrul fiecărei categorii vor fi premiate 3 evenimente. Doi reprezentanți din fiecare organizație câștigătoare în cele 5 categorii vor fi invitați la un eveniment de încheiere Meet and Code 2019 (Award Weekend), iar evenimentele câștigătoare vor fi prezentate într-un repozitoriu european de bune practici. În plus, primul câștigător din fiecare categorie va primi și un premiu de 2.000 de EURO.

Pentru cel de-al treilea an consecutiv, sub motto-ul ,,Empowering a Generation”, Meet and Code încurajează organizațiile nonprofit din întreaga Europă să propună evenimente de programare sau de tehnologie pentru copii și tineri cu vârsta între 8 și 24 de ani. 

În 2018, peste 50.000 de copii și tineri au participat la 1.100 de evenimente finanțate prin Meet and Code în toată Europa. Evenimentele și-au propus să aducă bucuria de a programa și de a lucra cu tehnologia în mai multe comunități europene.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.