O iurtă și o ”stradă a meșteșugarilor”, la a XVIII-a ediție a Zilelor Culturii Maghiare de la Satu Mare

Organizatorii celei de a 18-a ediții a Zilelor Culturale Maghiare Partium evocă și anul acesta trecutul, în nota vechii spiritualități, dar și cu unele noutăți și programe dedicate conservării tradițiilor. Prezentarea tezaurului cultural maghiar al regiunii a constituit o parte importantă a evenimentului regional încă de la înființare, cu un accent deosebit pe cultivarea valorilor tradiționale.

La începutul anilor 2000, la primele ediții ale evenimentului, meșteșugarii locali și invitați expuneau, pe mesele improvizate, marfa confecționată manual. Apoi, de la o ediție la alta, s-a extins oferta de programe dedicate păstrării tradițiilor. După un an sau doi, deja o întreagă alee a fost ocupată de meșteșugarii expozanți la Zilele Partium, cărora organizatorii le-au asigurat și căsuțe de lemn pentru prezentarea și depozitarea produselor. An de an, meșteșugarii locali își asumă rolul principal.

Meșteșuguri uitate prin paginile cărților de istorie

 ”Strada meșteșugarilor” a fost o parte integrantă a Zilelor Culturale Maghiare Partium încă de la începuturile sale, iar comercianții nu se concentrează doar pe prezentarea produselor, ci și pe modul în care acestea sunt realizate, readucând în atenția publicului meșteșuguri demult uitate. Asociația Culturală Aranykapu (Poarta de Aur) va susține, de asemenea, o prezentare de artizanat în acest an pe ”strada meșteșugarilor”, pentru a putea familiariza sătmărenii, mai îndeaproape, cu vechile meserii și meșteșuguri populare. ”Se vor afla printre noi numeroși meșteșugari a căror meserie este uitată aproape în totalitate. Copiii și adolescenții de azi se întâlnesc doar cu câteva imagini și câțiva termeni în paginile manualelor de istorie. Cu siguranță sunt adulți care au auzit despre unele tehnici, dar nu au văzut niciodată un meșter în timpul activității sale. De aceea va fi interesant să prezentăm 25 de meșteșugari care, în cadrul prezentărilor și atelierelor organizate la fața locului, vor fi încântați să împărtășească detalii vizitatorilor curioși”, a declarat Nezezon Enikő, președintele asociației.

 Acesta este și motivul pentru care copiii și adulții sunt implicați în activități creative. Simpla vizită este înlocuită cu distracția și creativitatea în comun.

”Și în acest an vom ridica iurta ce va găzdui o expoziție cu obiecte vechi, originale, evocând spiritul vremurilor trecute. Împreună cu adepții cunoștințelor teoretice, specialiștii noștri vor veni cu subiecte extrem de interesante legate de acest subiect. Și pentru ca și copiii să fie implicați, vom prezenta, în colțul jocurilor populare, jocurile și jucăriile cu care se delectau bunicii noștri. Desigur, nici activitățile artizanale pentru copii nu vor fi uitate. Atmosfera de sărbătoare va fi asigurată de formația clujeană de muzică pentru copii, Karavan” a precizat Nezezon Enikő.

A XVIII-a ediție a Zilelor Culturale Partium va avea loc în perioada 20-25 august 2019 și organizatorii promit că vor aduce în prim-plan comori ale culturii maghiare – de la muzică populară la jocuri, de la meșteșuguri populare până la ateliere de artizanat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.