HALUCINANT. Bătaie de joc pe bani foarte mulți la adresa pacienților, medicilor de familie și farmaciștilor. Sistemul cardului de sănătate, fără nici un serviciu de mentenanță

Sistemul informatic național care a costat 184 de milioane de euro, 7 ani de implementare și multiple forme de batjocură la adresa pacienților, medicilor de familie și farmaciștilor nu a avut NICIODATĂ un serviciu de mentenanță. Acest fapt absolut halucinant a fost făcut public abia ieri. astfel că, în aceste condiții, este de la sine înțeles că acest sistem nu funcționează nici azi, 23 iulie 2019, pentru cea de-a 23-a zi consecutivă, fiind cea mai gravă avarie de la darea sa în folosință. Sistemul informatic PIAS (Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate) a funcționat pentru scurt timp vineri, 19 iulie, după-amiază, însă acum este din nou nefuncțional. Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) vrea să cumpere pentru o perioadă de 3 zile servicii de mentenanță reactivă și suport tehnic pentru componenta baza de date Oracle instalate și utilizate la nivelul Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS), potrivit unei invitații de participare obținute de HotNews.ro. Valoarea estimată a achiziției este de 900 de euro.
În cursul zilei de astăzi se va face o procedură de achiziție în regim de urgență pentru servicii de mentenanță a bazei de date pentru sistemul informatic al cardului de sănătate, care să asigure o perioadă tampon, până la încheierea unui contract pentru servicii de mentenanță pe termen mai lung, a anunțat ieri ministrul Sănătății. Sorina Pintea mai spune că “există fapte de natură penală” în legătură cu faptul că baza de date a sistemului a fost lăsată fără servicii de mentenanță și a anunțat că un raport pe această temă va fi trimis la DNA. 
Sorina Pintea a făcut acest anunț după ce s-a întâlnit, luni, în cea de-a 22-a zi în care sistemul informatic al cardului de sănătate nu funcționează, cu reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și cei ai companiei Siveco.
Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) nu a funcționat deloc nici ieri:
“În ultimii ani, CNAS, uzând de procedee birocratice exagerate, a blocat ceea ce înseamnă funcționarea normală a sistemului. Sunt niște proceduri care puteau fi finalizate cu toate contestațiile din lume. Sunt lucruri care au îngreunat și au afectat foarte mult funcționarea acestui sistem”, a afirmat ministrul Sănătății.
“Din punctul nostru de vedere există fapte de natură penală. Acest raport, finalizat, va merge la DNA. Sunt convinsă că instituțiile statului își vor face datoria. Am avut o discuție interesantă astăzi, am înțeles foarte multe lucruri. Faptul că dorim să ne acoperim de documente nu ne scuză, birocratizăm excesiv uneori”, spune ministrul Sănătății.
Sorina Pintea mai spune că, după achiziționarea de servicii de mentenanță, vor trebui făcute și achiziții pentru capacitatea de stocare a sistemului, în condițiile în care “în acest moment ea este ocupată în proporție de 98%”.
Sorina Pintea a ținut și să își ceară scuze față de pacienții afectați, “în numele celor de la CNAS, cu toate că CNAS nu se află în subordinea Ministerului Sănătății”. Casa Națională de Asigurări de Sănătate se află în subordinea primului ministru, nu a ministrului Sănătății.
Sorina Pintea mai spune că, cu toate că sistemul a funcționat în această perioadă offline, aceasta nu reprezintă deloc o soluție.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.