Declarație de preot: ”dacă un viol se soldează cu o sarcină, poate i-a plăcut” 

Un preot invitat la Radio Trinitas, post care aparține Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române, a spus că dacă o femeie rămâne însărcinată după un viol este posibil să-i fi plăcut, potrivit paginademedia.ro. Vasile Răducă, prodecan al Facultății de Teologie din București, a mai spus în respectiva emisiune și că sexul cu prezervativ este ”masturbare”.

CNA a sancționat postul cu somație, iar Patriarhia s-a delimitat ferm de afirmațiile făcute de Răducă, adăugând că acesta nu va mai fi invitat la postul de radio. 

Câteva dintre declarațiile lui Răducă:

 • Sunt rarisime cazurile în care violul se soldează cu graviditate. Vă rog să rețineți, sunt rarisime cazurile când violul se soldează cu graviditate. Când se soldează cu graviditate, sunt mai multe cauze: fie că este vorba de un viol la care ai consimțit și care ți-a plăcut să se repete, fie că te-ai găsit în imposibilitatea de a face de așa manieră încât celulele germinale care sunt pe punctul de a se întâlni, să se și întâlnească și să fie fertilizat oul.
 • Așa că ideea, cum am văzut-o de curând la cineva, că pruncii obținuți sau că o femeie are dreptul să avorteze fătul care s-a constituit în urma unui viol, nu este întemeiată și nu este acceptată de Biserică.
 • În utilizarea prezervativului, nu facem altceva decât, cei tineri care fac lucrul acesta, nu fac altceva decât să se masturbeze, care este o practică dezgustătoare.
 • Mai bine mai rar, dar cumsecade și să-i oferi soției ceea ce organismul ei are nevoie, din punct de vedere biochimic, decât să o masturbezi și să trăiești într-o succesiune de acte de masturbare de care să-ți fie, practic, scârbă și silă și rușine.

 

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) va analiza oportunitatea autosesizării după declarațiile prodecanului Facultății de Teologie, Vasile Răducă, privind sarcina după viol, a declarat pentru HotNews.ro, șeful CNCD, Csaba Asztalos.

„Ca să-l parafrazez pe Steinhardt, nu înțeleg de ce confundă unii religia cu prostia. Apreciez că reprezentanții BOR s-au delimitat de declarațiile în speță care, și în opinia mea, nu aduc cinste unui preot și unui cadru universitar cu funcție de conducere, prodecan al Facultății de Teologie. O să analizăm oportunitatea unei autosesizări și există și posibilitatea să primim plângeri în această speță. dar, repet, a fost importantă reacția pozitivă, de delimitare a BOR”, a spus Csaba Asztalos.

Vasile Răducă este prodecanul Facultății de Teologie și secretar al Comisiei de Bioetică a Patriarhiei Române.

Potrivit prof.unibuc.ro, site-ul Universității din București:

 • A fost membru al Comisiei de Bioetică a UNESCO,Filiala România
 • Aste reprezentant al B.O.R. în Comisia Interortodoxă de Bioetică, unde a elaborat documentul ,,Etica procreerii umane”.
 • Este membru al Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor,membru al Consiliului Național Bisericesc și al Adunării Naționale a Bisericii Ortodoxe Române.
 • Este membru al Comisiei de Bioetică a Fundației ,,Academia Medicală”.
 • Pentru activitatea depusă ca preot și profesor,P.F.Părinte Patriarh Daniel i-a acordat distincțiile ,,Crucea Patriarhală”(2008) și Ordinul ,,Sanctus Stephanus Magnus”(2011).
 • Actualmente predă Teolgie Morală și Bioetică la cursurile de licență de la Facultatea de Teologie a Universității din București, iar la masterat ține un curs pe patru semestre cu tema ,,Monahismul creștin în secolele IV-VI,în Răsărit și Apus”, studiind începuturile monahismului creștin și spiritualitatea acestuia din perioada mai sus amintită.
 • A avut mai mulți doctoranzi dintre care până în prezent zece au definitivat studiile cu susținerea tezei de doctorat.

sursa: hotnews.ro, paginademedia.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.