Cum s-a legiferat, la propunerea USR, hingherirea cadrelor didactice,a medicilor și a asistenților

Parlamentarii au adoptat în unanimitate aproape absolută (o singură abţinere), iar președintele Klaus Iohannis a promulgat azi fără să crâcnească o lege care conţine următoarea prevedere:

„Instituţiile din sistemul de învăţământ, sănătate sau protecţie socială, precum şi orice entitate publică sau privată a cărei activitate presupune contactul direct cu copii, persoane în vârstă, persoane cu dizabilităţi sau alte categorii de persoane vulnerabile, ori care presupun examinarea fizică sau evaluarea psihologică a unei persoane au obligaţia de a solicita persoanelor cu care încheie raporturi de muncă, contracte de voluntariat sau alte asemenea raporturi, prezentarea certificatului de integritate.”

Titlul legii se referă la înființarea Registrului naţional automatizat al persoanelor care au comis infracţiuni sexuale.

Așadar, statul român, în infinita lui ”grijă” faţă de minori, nu face mai nimic direct pentru aceștia, ci instituie o măsură birocratică halucinantă, plecând de la prezumţia de vinovăţie, nevinovăţia fiind necesar a fi demonstrată.

În loc să facă o bază de date și un program naţional de alertă, prin care instituţiile vizate să primească automat informaţii legate de condamnarea definitivă a unei persoane pentru infracţiuni sexuale, astfel încât să fie depistată simplu orice persoană angajată sau care dorește să se angajeze, având cazier sexual, se inventează hingherirea profesorilor, medicilor etc.

Văzând asta, deja există cadre didactice din județul Satu Mare care iau în considerare opțiunea de a ieși din sistemul de învățământ. Ar face-o de îndată, dacă ar avea loc de „refugiu”.

Proiectul de lege aparţine unei deputate, Oana Bîzgan, care, la vremea respectivă, era în USR (acum este parlamentar independent).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.