55,63 milioane de euro (fără TVA) ne-ar costa FLORISAL timp de 10 ani. Fără partea cu facturile pentru fiecare sătmărean

Fix  263.138.788,6 lei (fără T.V.A.) este  estimarea valorii contractului de concesiune a serviciului de salubrizare în municipiul Satu Mare, pentru o perioada de 10 ani. Adică echivalentul a 55.631.879,0697 euro (fără TVA) la cursul valutar de 4,73 lei pentru un euro, valabil astăzi conform comunicatului BNR. Menționăm că în suma asta nu intră deloc sumele pe care FLORISAL ar urma, ca și până acum, să le factureze lunar pentru fiecare sătmărean plătitor de impozite și taxe locale.

Valoarea menționată a viitorului contract de concesionare pe 10 ani a serviciului de salubrizare în municipiul Satu Mare este menționată în raportul de specialitate care susține un Proiect de hotărâre privind aprobarea delegării gestiunii serviciului de salubrizare în municipiului Satu Mare, prin contract de concesiune – proiect inițiat de primarul Gabor Kereskenyi.

Acest proiect de hotărâre este la punctul 19 al ordinii de zi stabilite pentru ședința Consiliului local Satu Mare care va avea loc joi, 25 iulie 2019.

Reamintim că în anul 2005, în urma licitaţiei, Primăria municipiului Satu Mare a delegat serviciul de salubrizare, prin încheierea unui contract de concesiune.
Din 29.12.2005 serviciul de salubrizare este prestat în baza contractului de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare nr. 462/29.12.2005, încheiat cu SC FLORISAL SA.

Apoi, prin HCL nr. 209/26.09.2013 s-a aprobat prelungirea contractului de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare nr. 462/29.12.2005, pe o perioadă de 6 ani. Viceprimarul Adrian Albu ăși amintește și acum, cu amărăciune, că el și toți consilierii locali sătmăreni de atunci au făcut cărări vizibile până la DNA pentru a da explicații super-amănunțite în legătură cu această prelungire, la limita limitelor legale, a contractului cu monopolul FLORISAl asupra serviciului de salubritate din municipiul Satu Mare.

Iar în ziua de 11 iulie 2019 se anunța pe ton hotărât că o echipă constituită în cadrul Primăriei municipiului Satu Mare ‘’a muncit zi și noapte’’ (e expresia folosită de primarul Kereskenyi Gabor) pentru a pregăti caietul de sarcini pentru licitația necesară alegerii unui (nou?) serviciu de salubrizare și deszăpezire în municipiul Satu Mare, în condițiile în care contractul cu FLORISAL expiră la sfârșitul acestui an. Gabor Kereskenyi a anunțat în aceeași zi că a trimis consilierilor un draft (adică o ciornă, pe românește spus) cu caietul de sarcini la care a muncit echipa desemnată în acest scop. ‘’Este foarte important ca să voteze consilierii locali în cunoștință de cauză’’, a precizat Kereskenyi.

Oricum, conform declarației aceluiași primar Gabor Kereskenyi, se estimează că ‘‘vor fi foarte multe îmbunătățiri” și se dorește ca  ‘’noul operator. oricine o să fie el, să aibă utilaje moderne, să presteze serviciul ca lumea şi bineînţeles trebuie să încercăm să responsabilizăm locuitorii municipiului ca să facem și să începem odată selectarea selectivă.” 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.