Maestrul Rudolf Fátyol, directorul Filarmonicii Satu Mare, a trecut la cele veșnice

O veste-șoc străbate astăzi lumea culturală a județului Satu Mare: dr. Rudolf Fátyol, prim violonist și director al Filarmonicii ”Dinu Lipatti” Satu Mare de peste 25 de ani, a încetat din viață după ce a pierdut o ultimă luptă cu cancerul. Aportul său substanțial și permanent la dezvoltarea, diversificarea și recunoașterea pe plan internațional măcar a unei părți a vieții cultural-artistice (cea muzical-simfonică, în special) din Satu Mare a fost și va rămâne un fapt incontestabil.

Maestrul Rudolf Fátyol  s-a născut în 1957, în Carei, absolvind Academia de Muzică ,,Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde a studiat sub îndrumarea maestrului Ştefan Ruha.
Din anul 2003 a deținut titlul de doctor în artă şi interpretare muzicală cu teza „Sonatele şi concertele pentru vioară de W.A. Mozart”.

Pe lângă faptul că a fost directorul Filarmonicii ”Dinu Lipatti” Satu Mare, Rudolf Fátyol a desfășurat o bogată activitate universitară în calitate de conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Muzică a Universitãţii din Debrecen (Ungaria). Palmaresul său include numeroase premii naționale și internaționale, printre care Premiul U.S.I.U. (United States International University) din San Diego (California) și Premiul II ex-aequo (premiul I nu s-a acordat) la concursul ,,Abbado” (Italia 1987).

În anul 2004, el primeşte titlul de cetățean de onoare al Municipiului Satu Mare, iar în 2011 i se acordă titlul de cetățean de onoare al Municipiului Carei. Tot în 2011 a fost distins cu Meritul Cultural în Grad de Cavaler.
În cei peste 30 de ani de activitate artistică (peste 500 de concerte şi recitaluri), Rudolf Fátyol a susţinut concerte în Europa, Israel, China şi Taiwan.

De îndată de s-a aflat vestea tristă a trecerii la cele veșnice a maestrului Rudolf Fátyol, reprezentanții autorităților județului și municipiului Satu Mare au formulat primele mesaje de condoleanțe și și-au exprimat sincerul regret pentru marea pierdere suferită de comunitate.

Prefectul Darius Filip a postat pe contul său de Facebook:

Prin trecerea in neființă a maestrului Rudolf Fatyol, Sătmarul pierde mai mult decât un artist desăvârșit și un manager de excepție, pierde un simbol al județului precum și unul dintre cei mai importanți vectori externi de imagine pe care i-a avut după 1989. Rămas bun maestre! Drum lin spre stele!

De asemenea, Consiliul Județean Satu Mare a distribuit un text și o fotografie care spune totul:

Primăria municipiului Satu Mare, la rândul ei, a transmis următorul mesaj:

Ne exprimăm profundul regret pentru trecerea în neființă a maestrului dr. Rudolf Fátyol, manager al Filarmonicii Dinu Lipatti, cetățean de onoare al municipiului Satu Mare și un exemplu extraordinar de profesionist și om de cultură. În cei peste 35 de ani de activitate a obținut cele mai înalte distincții și premii, fiind iubit și apreciat atât în țară, cât și peste granițe! Ne exprimăm recunoștința pentru contribuţia adusă în dezvoltarea şi promovarea culturii sătmărene și pentru nepreţuita susţinere a orchestrei Filarmonicii Dinu Lipatti. Dumnezeu să îi ofere un loc de cinste alături de alte mari personalități muzicale și să îi dea prilejul de a-i încânta și pe îngeri! Sincere condoleanțe familiei îndoliate! 
Primăria și Consiliul Local Satu Mare

Rămas bun, maestre Rudolf Fátyol!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.