Concurs între România și Ungaria pe ciorbă de pește. Plus o competiție între pescari de Someș și cei de baltă

Cine face cel mai bun borș pescăresc, românii sau ungurii? Pescarii de pe Someș sunt mai ”adevărați pescari” decât cei care pescuiesc pe bălți?

Iată două întrebări la care sătmărenii vor putea afla răspunsul la „Vetiș Fish Fest” – prima ediție a singurului festival culinar pescăresc din județul Satu Mare, organizat de Primăria comunei Vetiș, care se va desfășura sâmbătă, 7 septembrie 2019.

La acest eveniment se anunță spectacole culinare ale unor restaurante renumite din Satu Mare, show pe Someș prin prestația și prezența lui Ivan Patzaichin, teatru în aer liber, caffe concert cu Maria Răducanu și prietenii, Petra Acker and the band și numeroase surprize pentru copii.

„Festivalul are drept obiectiv promovarea consumului de pește prin pescuit și acvacultură, protejarea mediului înconjurător, promovarea zonei și al patrimoniului cultural, iar noi considerăm că putem realiza asta prin melanjul dintre educație, cultură și tradiții, precum și prin crearea unor conexiuni semnificative în cadrul sectoarelor economico-sociale prezente în zonă”, declară primarul comunei Vetiș, Iuliu Ilyes.

Evenimentul este onorat de prezența celui mai titrat canotor român din toate timpurile, Ivan Patzaichin, care a pregătit multe surprize pentru participanți. De asemenea, unul dintre multiplele spectacole culinare programate de către organizatori (de fapt, un concurs gastronomic între o echipă din România și o echipă din Ungaria ) va avea un juriu de excepție, din care face parte însuși președintele  Presedintele ROFISH ( Organizatia Procesatorilor , Importatorilor, Exportatorilor  și Comerciantilor de Peste din Romania), consilierul Asociației Naționale a Bucătarilor din România ANBC– Marian Cuzdrioreanu, bistrițean de origine (celebru realizator de emisiuni pescăresc-culinare sub pseudonimul Don Mariano).

Cinci bucătari chefi ai unora dintre cele mai bune restaurante sătmărene și-au confirmat deja participarea, lista fiind în continuare deschisă.

Potrivit celor declarate în exclusivitate pentru Sătmăreanul.net de o sursă din rândul organizatorilor evenimentului, echipele de specialiști în gătirea în mod trafițional a ciorbei de pește din România și Ungaria care vor veni la Vetiș Fish Fest pentru a se înfrunta au un foarte important numitor comun: sunt echipe dunărene. Echipa Românească va fi din Tulcea, echipa din Ungaria dintr-o localitate situată tot pe malul Dunării. ”Se merge pe ideea de a sublinia faptul că Dunărea ne unește, chiar dacă avem obiceiuri și tradiții culinar-pescărești diferite”, a precizat aceeași sursă.

„Comuna Vetiș a devenit în ultimii ani unul dintre cele mai atrăgătoare spații ale granițelor urbane sătmărene, o adevărată „scenă” pe care tradițiile locale și ideile inovatoare aduse de tineri se mișcă în libertate și aleg să se îmbine perfect. Am gândit Vetiș Fish Fest ca pe un eveniment cultural, nu ca pe unul de divertisment, și am decis să punem accentul pe ceea ce reprezintă motorul sectorului economic și social: educație, promovarea creativității, dialogul multicultural. Considerăm că o comunitate căreia i se dă acces la informație, care își cunoaște istoria, tradițiile meșteșugărești, ritualice și culinare, precum și resursele naturale ale zonei, va avea la îndemână instrumentele necesare dezvoltării și valorificării acestora. Pe aceste principii ne-am axat atunci când am conceput programul”, declară Ioana Amalia Kerekeș de la Ghiberti Events, responsabilă cu organizarea evenimentelor din cadrul ineditului festival culinar pescăresc.

Iată programul complet al evenimentului de la sfârșitul primei săptămâni a lunii septembrie:

SÂMBĂTĂ, 7 SEPTEMBRIE 2019, pe terenul de fotbal al Vetișului și spațiile adiacente:

08:00 – 17:00

Concurs de pescuit pe Someș

09:30 – 10:00

Caiac-canoe pe Someș cu Ivan Patzaichin și invitați speciali din România și Ungaria

09:30 – 18:30

Desfășurarea concursului de pescuit pe Someș

10:00

Deschiderea oficială a Festivalului VFF (vetiș Fish Fest)

10:00 – 23:59

Pentru trup avem: muuulte-multe de tot preparate pe bază de pește, apă vie, sucuri naturale, vinuri locale și bere artizanală.

10:30 – 12:30

Concurs culinar de ciorbă de pește

11:30 – 13:30

„Parada culinară” a bucătarilor șefi

12:00 – 17:00

Atelier de dans și improvizație vocală pentru copii, condus de animatori socio-culturali profesioniști

12:00 – 17:00

Anonimo – Teatru de stradă tradițional, ateliere de teatru pentru copii, cursuri de mânuire păpuși pentru cei mici

12:00 – 19:00

Ateliere meșteșugărești interactive (olărit, opincărie, instrumente arhaice, etc.)

15:00 – 16:30

Dezbatere publică ”Valorificarea resurselor locale, inclusiv a tradițiilor cu specific pescăresc”

17:00 – 18:30

Spectacol folcloric interetnic.

17:30 – 19:00

Povești pescărești la ”groapa de pește”.

19:00 – 20:00

Cultură-n șură – vizează reintroducerea în circuitul teatral profesionist a comunităţilor izolate de la sate

20:30 – 22:00

Caffe concert cu Petra Acker and the band, proiecții vizuale.

22:15 – 23:45

Concert Maria Răducanu și prietenii.

23:55

Lansăm împreună 500 de lampioane

Proiectul este finanțat cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime. Titlul proiectului: Dezvoltare durabilă prin valorificarea resurselor locale în comuna Vetiș. Beneficiar: primăria comunei Vetiș.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.