Ministrul Apărării, Gabriel Leș:”azi înțelegem mai profund dragostea aviatorilor pentru meseria lor frumoasă și riscantă”

Sărbătoarea Sfântului Ilie din calendarul ortodox, 20 iulie, este și Ziua Aviației Române și a Forţelor Aeriene Române. Cu această ocazile, ministrul Apărării Naționale, sătmăreanul Gabriel Leș, a adresat un mesaj de recunoștință, prețuire și respect deosebit pentru toți cei care au purtat sau poartă cu mândrie – și cu un devotament permanent și discret – uniforma Forțelor Aeriene Române.

”Astăzi, salutăm eforturile tuturor aviatorilor români militari şi civili care au contribuit la dezvoltarea aviaţiei și îi comemorăm, în același timp, pe eroii aviatori căzuţi la datorie în luptele aeriene din cele două conflagraţii mondiale. Acestora le datorăm recunoştinţa şi respectul nostru etern. Tot azi cinstim memoria piloților care și-au pierdut viața în timpul misiunilor mai recente, #eroi care au pus, de cele mai multe ori, viața populației civile mai presus de viața lor. Din păcate, abia după astfel tragedii înțelegem mai profund dragostea aviatorilor pentru meseria lor, una frumoasă, dar cu un grad ridicat de risc.

În faţa Forţelor Aeriene Române stau astăzi provocări care necesită un amplu proces de modernizare şi operaţionalizare, de consolidare a capacităţii de luptă a structurilor şi dezvoltare de noi capabilităţi.

Preţuire şi respect întregului personal, militar şi civil, care serveşte ţara sub Drapel, în cadrul acestei categorii de forţe a Armatei României!

La Mulți Ani!”

Astăzi, la București, în zona Monumentului Aviatorilor, s-a desfășurat ceremonia de marcare a Zilei Aviației Române și a Forțelor Aeriene Române. Conform ministrului Apărării, Gabriel Leș, pe timpul acestei ceremonii vor evolua aproximativ 25 de aeronave militare de tip F-16 Fighting Falcon, MiG-21 LanceR, IAR-99 Şoim, IAR-99 Standard, C-27J Spartan şi IAR-330 Puma aparţinând Forţelor Aeriene Române, 2 aeronave de tip Eurofighter Typhoon ale Forţelor Aeriene Italiene, 6 elicoptere tip EC-135 și Mi-17 aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, 3 elicoptere IAR-330 Puma ale Serviciului Român de Informaţii şi 5 aeronave tip Extra 300 aparţinând Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.