Binefaceri și pagube în ziua Sfântului Ilie. Tradiții și superstiții

În data de 20 iulie, în fiecare an, creştinii ortodocşi prăznuiesc marea sărbătoare a Sfântulului Prooroc Ilie. Sfântul Ilie este cunoscut ca ocrotitor al recoltelor și aducător de ploi, de asemenea poate arunca grindină sau provoca fulgere și tunete. Tot el alungă canicula şi seceta de pe ogoare şi răcoreşte pământul.

Sărbătorit în fiecare an în 20 iulie, Sfântul Ilie este unul dintre cei mai importanţi prooroci din Vechiul Testament considerat făcător de minuni, aducător de ploi şi ocrotitor al recoltelor.

De Sfântul Ilie, este indicat să mănânci nuci şi mere, al căror consum este interzis până în această zi, pentru a nu aduce grindina asupra pomilor şi pentru a nu primejdia recoltele. Femeile de la sate culeg busuioc şi îl duc la biserică, aşezându-l la icoane. Tot ele pregătesc pachete pe care le dau de pomană pentru sufletul copilaşilor morţi devreme. De asemenea, se pot împarți fructe, apă, flori de câmp şi alte bucate.

Printre superstiţiile care dăinuie de Sfântul Ilie, se numără și purtarea ramurilor de salcie pentru a-i feri pe oameni de trăznete. De asemenea, în ziua de Sfântul Ilie oamenii nu lucrează pentru a nu-l mânia pe acesta şi a nu-l face să arunce fulgere asupra lor şi grindină şi prăpăd asupra recoltelor.

Tradiția mai spune că oamenii nu trebuie să plece la drum pentru a nu fi loviţi de fulgere și că trebuie să îşi facă cruce, pentru că Dumnezeu i-a poruncit Sfântului să lovească în toate, numai în cruce nouă nu, ştiute fiind, pentru adepții religiei orotdoxe, puterile nemărginite ale Crucii Sfinte in lupta cu diavolul.

Superstițiile spun că dacă va ploua în această zi, pomii îşi vor strica roadele şi recolta va fi săracă și că plantele medicinale, de leac, au puteri mai mari dacă sunt culese în această zi. În plus, fetele tinere, nemaritate, îşi pot visa alesul de Sfântul Ilie. Oamenii se pot ruga Sfântului Ilie pentru sănătate, pentru pace sufletească, pentru ajutor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.