Polițiștii și ”serviciile” nu vor mai putea intercepta convorbirile telefonice

Unul dintre cele mai importante și folosite – și utile – instrumente de luptă ale polițiștilor din toată Europa și a serviciilor de informații împotriva infracționalității și a terorismului este depășit de evenimente. Mai exact, este depășit de evoluția tehnologică fulminantă din ultimii câșiva ani. Este vorba de capacitățile structurilor de poliție și ale serviciilor secrete de a intercepta comunicațiile (de la convorbiri telefonice până la mesajele de e-mail și cele de tip Messenger, de exemplu) folosite de infractori și de rețelele teroriste.

Catherine De Bolle, directorul Europol, a declarat ieri că, în urma introducerii tehnologiei 5G, agențiile europene din domeniul aplicării legii vor pierde capacitatea de a intercepta comunicațiile efectuate de infractori cu ajutorul dispozitivelor mobile.

Directorul Europol a îndemnat liderii UE să ofere puteri sporite pentru combaterea infractorilor ce utilizează mijloace tehnologice, afirmând că statele membre nu au momentan la dispoziție tehnologia și reglementările necesare pentru acoperi golurile ce vor apărea în momentul în care rețelele 4G vor deveni depășite, scrie Mediafax.

“Este una din cele mai importante instrumente de investigație a ofițerilor de poliție și serviciilor, așa că avem nevoie de acest lucru și în viitor”, a declarat Catherine De Bolle, oferind drept exemplu cazul localizării unui copil răpit.

Autoritățile europene de poliție au în acest moment instrumente ce le permit să asculte și să urmărească infractorii prin intermediul mijloacelor de comunicare mobilă care folosesc tehnologia 4G, însă “nu le putem folosi și în cazul rețelei 5G”, a adăugat directorul Europol.

“Cel mai mare risc constă în faptul că nu suntem suficient de conștienți la nivel tehnologic (…) Trebuie să înțelegem ce se petrece și trebuie să încercăm să oferim răspunsuri”, a mai spus ea.

Europol a lansat recent un raport privind combaterea criminalității în era digitală, intitulat “Do Dream of Electric Sheep” (un joc de cuvinte după romanul “Do Androids Dream of Electric Sheep” al autorului Philip K. Dick, n.red). Raportul descrie adoptarea de către infractori a noilor instrumente de comunicare criptată, a tehnologiei de imprimare 3-D, a inteligenței artificiale pentru răspândirea dezinformărilor, a mijloacelor cuantice de calcul pentru decriptare și subliniază capacitatea teroriștilor de a utiliza vehicule autonome și drone în atentate.

sursa: hotnews.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.